venkovský dům

Chalupa krytá sedlovou střechou s drobnou valbičkou nad západním průčelí je postavena na obdélném půdorysu nedaleko kostela sv. Mikuláše. Objekt orientován průčelním štítem k Z straně, okapovými stranami souběžně s místní komunikací a přístupovou cestou k objektu. původní roubená konstrukce byla koncem 19. století omítnuta, po r. 1950 obložena eternitovými šablonami. Vstup do objektu je na střední ose okapového průčelí jednokřídlovými dřevěnými dveřmi, které jsou osazeny v širokém dřevěném tesařsky zdobeném ostění. Příčná průchozí chodba přízemí vede na malý dvorek s pozdějšími přístavky, které byly zázemím pro drobná hospodářská zvířata. Obytná světnice, menší pokojík a komora jsou osazeny obdélnými kastlíkovými okny zalícovanými v rovině venkovních stěn. Průčelní štít o dvou polích obložený eternitovými šablonami,, spodní pole se dvěma obdélnými okénky, štít ve vrcholu s valbičkou. Průčelní štít nad okny s vynešenou průběžnou stříškou na dřevěných konzolách. JV průčelí přiléhá k sousednímu domu. Tesařsky opracované zhlaví stropních trámů s výrazným přesahem u přístupové okapové strany objektu. Střecha objektu sedlová, krov hambálkové soustavy