vila - Městská knihovna

Na jihozápadním okraji památkové zóny, na okraji sadu na labském pravém břehu přízemní eklektická vila s nízkými valbovými střechami, tvočící zakončení zóny proti panelové zástavbě, ležící JZ městského jádra; vila původně uzavírala areál Náhlovského mlýna. Dispozice podsklepeného objektu se třemi trakty, orientovanými S-J, se odvíjí od střední haly. V nárožích hlavního průčelí rizality, v hlavní ose v čele vstupní pseudorizalit, na zadním průčelí pseudorizalit salonu, zadní nárožní prostory rizalitově vystupují do bočních fasád. Exterier: Cihelné stěny jsou zvenčí pokryty hladkou omítkou přírodní barvy se stopami růžovookrového nátěru. Nad hladkým soklem, ve spodní části loženým z pískovcových kvádrů, s ležatými okénky suterénu (část slepé), soklová (sima, deska s překapníkem) a parapetní římsa (drobný obloun na lištce, obloun, lištka, deska s překapníkem), v podstřeší hlavní římsa s vlysem (architráv: 2 vysoké lišty a drobné kyma, římsa: obloun na lištce, velký obloun, vlys se zubořezem, lištka, deska s překapníkem, obloun na lištce, vysoká sima s 2 vruby na horní hraně), nad rizality trojúhelné štítky s kruhovým okénkem. Nad okenními otvory se šambránami (lišta, sima, obloun za ústupkem, ve vnitřní hraně obloun v ustoupení) přímé nadpražní římsy (oblounek, podvalek, lištka, deska s překapníkem), v rizalitech segmentově vyklenuté, nad hlavním vstupem v Z průčelí trojúhelná na konzolách. Pod okny rizalitů parapetní výplně s kuželkami. Hlavní průčelí o 7 osách (včetně rizalitů), v hlavní ode vstup s půlkruhovým záklenkem a klenákem. pravá boční fasáda o 5 osách, ve střední ose půlkruhová nika, pod 2. okenní osou novodobý vstup do suterénu. levá boční fasáda o 5 osách, v boční stěně čelního rizalitu úzké okénko schodiště. Střecha s nízkými valbami, kryta šedým eternitem nakoso, na hřebeni světlíku litá ozdobná mříž s 2 tyčemi hromosvodu. Komíny z režného cihelného zdiva s římskou a betonovou krací deskou.