kaple

Kaplička stojí v centru obce Žďárek, na východní straně průjezdní komunikace, otočena ve směru do obce. Pozdně klasicistní stavba s neogotickými prvky z konce 19. století. Drobná zděná, hladce omítnutá neorientovaná stavba na téměř čtvercovém půdorysu, na západní straně nastavené o trojboký závěr. Před vstupem kamenné schody. Fasáda vertikálně členěna nárožními štukovými lizénami, horizontálně jednoduchou korunní římsou, která v průčelí přechází na štukový pás. Hlavní průčeli s trojúhelníkovým štítem. Horizontálně děleno v horní 1/3 štukovým pásem. V horní části uprostřed obdélný mělce zapuštěný obdélník. Hlavní vstup zdůrazněn kamenným klenutým portálem s posledním klenákem. Dveře dvoukřídlé, rámové, nad nimi původní světlík s řezbou s novogotickými prvky. Dnes místo zasklení zabedněn. Po stranách stavby vždy jedno okno. Klenuté, třídílné. Horní část zdobena novogotickou kružbou stejnou jako nade dveřmi. Nad hlavním vstupem čtyřboká zvonička s lucernou a jehlancovou střechou ukončenou makovicí a jednoduchým latinským křížem zdobeným paprsky. Lucerna má na každé ze čtyř stran dvojici půlkruhově zakončených úzkých oken. Zvon chybí. Střecha sedlová s valbou nad závěrem. Dnes kryta šablonami z živičné lepenky černé barvy, plechování černě natřeno. Nový fasádní nátěr: bílá barva, členící prvky sytě žluté.