venkovská usedlost, z toho jen: vjezdová brána u čp. 16

Vjezdová kulisová brána hospodářského dvora z 18. století je vložena v krátkém úseku ohradní zdi mezi dvě památkově nezajímavé hospodářské budovy. Původně byla po pravé straně doplněna ještě brankou pro pěší. Je zděná z cihel, hladce omítaná, s půlkruhovým záklenkem nad vjezdem, stojky na oblých patečních kamenech měly hranolové náběžní římsičky. Shora je brána zakončena kamennou římsou a segmentovým rozeklaným frontonem, v jehož širokém středu je umístěn pískovcový alianční znak rodu Kinských. Tvoří jej dva oválné medailony ve stáčené rozvilinové kartuši, uprostřed završené knížecí korunou. Oba medailony jsou rozděleny do tří vodorovných pásů, v levém býval reliéf se třemi vlčími zuby, v pravém je znatelný reliéf lva. Původní barevnost nedochována, na kameni jsou zbytky bílení. Vrata brány jsou patrně nepůvodní, z 19. stol., dvoukřídlá, ve spodní části svisle bedněná, v horní s mřížovinou ze svislých latí. (popis Jitka Svobodová)