vápenka

Šachtová pec konstruovaná k nepřetržitému pálení vápna. Kónický objekt je zděný z lomového kamene, žuly a slepenců. Poměrně silné stěny šachtové pece jsou uvnitř vyzděny cihlou, stejně jako tři přístupové komory. Cihelná je také korunní římsa objektu, koruna objektu je zatravněna. Typicky trychtýřovitý profil pece o výšce 8 m má u základny průměr 9 m, průměr koruny je 7 m. Trychtýřovitý válec v tělese stavby je o průměru 3 m v koruně, při základně má 1, 6 m. Tři přístupové vybírací otvory se segmentovou klenbou, patrné na obvodu stavby, mají vstupy dozděné do tvaru stojatého obdélníku. Vnitřní prostory vybíracích otvorů vedoucí k centrální šachtici mají rozměry 2,5 x 2,5 m. Na cihelném zdivu uvnitř centrální šachtice jsou patrny sklovité nálevky po pálení vápna.