kostel sv. Jiří

Na místě původně dřevěného kostelíka ze 14. století, který byl zničen za husitských válek, byl v Dolní Branné r. 1490 vystavěn nový kamenný kostel se zvonicí. Kostel byl v letech 1857- 1860 přestavěn v pseudorománském slohu, při této přestavbě byly zvýšeny gotická věž i loď kostela. Obdélná, jednolodní stavba s polygonálně uzavřeným presbytářem a příčnou lodí, hranolová věž vystavěna na západním průčelí. Sokl stavby z neomítnutého zdiva vyrovnává svažitost terénu, fasáda kostela členěna kamennými pilastry v ploše i nárožích, obloučkový vlys vystupující z plochy zdiva po obvodu stavby se zubořezem. Příčná loď je završena štíty se zubořezem. Výrazná profilovaná korunní římsa. Věž kostela dvoupatrová, s hlavním vstupem v podvěží s kamennými opěráky po stranách zakončenými oplechovanými stříškami, nad vrcholem obdélné okénko segmentově zaklenuté, v patře zvuková okna s výplní dřevěných žaluzií. Zakončení věže s trojúhelnými štíty, které přecházejí do jehlancové osmiboké střechy, ve vrcholu s makovicí a latinským křížem. Při levé straně věže schodiště s vlastním polokruhově zaklenutým vstupem, dvěma oválnými osvětlovacími okénky v patře. Střecha kostela sedlová, nad presbytářem s valbou, ve vrcholu střechy před závěrem osazený drobný šestiboký sanktusník s lucernou, makovicí a latinským křížem ve vrcholu. Evangelní a epištolní strana kostela s obdélnými okny segmentově zakončenými v kovových rámech se skleněnou výplní čtvercových tabulek, okna příčné lodi stejného provedení. Presbytář polygonální se dvěma okny segmentově zakončenými, v ose kostela přistavěna čtvercová sakristie s valbovou střechou a obdélnými okny segmentově zakončenými k V a J straně. Sakristie na vysoké kamenné podezdívce do výšky cca 2 m, přístupná od S strany po kamenných schodech s předsazenou podestou. Bývalý hřbitov okolo kostela bez náhrobků, parkově upraven, k S straně v parku před kostelem symbolický pomník padlých, připomínka na válečné události 1. světové války.