kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny se nachází na někdejší svažité návsi tvaru okrouhlice, při východní straně průjezdní komunikace podél Labe do Litoměřic. Jedná se o menší zděnou pozdně barokní kapli z roku 1750, obdélného půdorysu s půlkruhovým závěrem a šestibokou sanktusní věžičkou s cibulkou a makovicí na střeše, situovanou v mírném svahu. Průčelí je zdobené pilastry po obou stranách lemujícími mírně okosené nároží s profilovanou římsou, nad níž se zvedá štít s křídly konkávního tvaru. Střed štítu mírně předstupuje středovým rizalitem, a nachází se zde půlkruhově zakončený výklenek se soškou sv. Antonína Paduánského, který zdobí k patě oblouku šambrána s hlavním klenákem. Štít vrcholí nízkým trojúhelníkem, jehož základna kopíruje tvar předstupující profilované římsy konvexního tvaru a je završen křížem. Nad pravoúhlým vchodem s kamenným neomítaným ostěním je štuková kartuše s letopočtem 1750. Nad ní vystupuje z plochy fasády profilovaná půloblouková římsa. Segmentově ukončené okenní otvory na obou bočních stranách kaple mají šambrány se středovým klenákem a tzv. ušima. Dřevěné okenní i dveřní konstrukce jsou bez viditelného poškození. Podle fotodokumentace z roku 1976 byl po celém obvodu kaple patrný zvýrazněný sokl. Zřejmě od poslední opravy v roce 1996 je soklová část dochována jen v ploše průčelí a končí za pilastrem za okoseným nárožím. Střecha je pokryta taškami typu bobrovka, které jsou položeny na klasický dřevěný krov. Střešní výlezové okno je novodobé z plastu. Součástí vybavení kaple je též zvon zavěšený v sanktusníku. Jedná se o novodobý zvon z roku 1947, který byl pořízen krátce po skončení války a to z důvodu konfiskace zvonu původního. Jedná se o zvon klasického tvaru, bez větších uměleckých či uměleckořemeslých ambicí. Na těle zvonu je nápis “Věnováno občanům Brné 1947”.