kaple

Barokní kaplička stojí jihozápadně od obce Osek v teplickém okrese. Nachází se u hlavní komunikace směrem na Litvínov. Jedná se o jednoprostorovou zděnou omítanou obdélnou kapli s půlkruhovým závěrem. Je kryta sedlovou střechou s taškami a zakončena kovovým křížem. Fasáda kapličky je členěna nárožními sdruženými pilastry. Pilastry v průčelí mají patku, dřík s kanelováním a profilovanou hlavicí s voluty. Boční pilastry jsou pouze ploché. Hlavní východní průčelí je završeno zdobným štítem a protáhlým portálem, který má valeně sklenuté nadpraží a je lemovaný dvěma plastickými páskami. V portálu se nachází dvoukřídlé dřevěné zdobené dveře s kruhově zaklenutým nadsvětlíkem. Nadsvětlík je zdobený paprsky s květy. Boční průčelí jsou členěna nárožními pilastry, které jsou tvořeny patkou, dříkem a hlavicí. Na bočních průčelích se nachází malá oválná okna v profilovaném rámu se čtyřmi klenáky. Závěr kaple je čistě omítnutý bez soklu a zakončený korunní římsou. Uvnitř kapličky se nachází nika s krápníkovým povrchem.