radnice

Téměř volně stojící zhruba uprostřed náměstí (s přilehlým čp. 3). Patrová stavba ze smíšeného zdiva, omítaná a opatřená neurčitým břizolitam šedookrové barvy. Dispozice je nepravidelná, v základě trojdílná. I n t e r i é r : Sklepy : jsou přístupné křivočarým schodištěm, v podstatě dvojramenným pravoúhle zalomeným, s betonovými stupni. Nad vrchním ramenem je šikmá plocha tvořená omítnutým a bíleným podhledem stupňů do patra. Nad zalomenou částí úsek segmentové klenby a nad krátkou spodní částí úsek podobné, mírně klesající klenby. Vlevo pod schodištěm je valeně klenutá kobka s omítanými stěnami i klenbou s vrstvami bílení. V čele proti schodišti se nacházejí novodobé výplňové dveře v truhlářské zárubni a zbytek sklepů již není omítaný, je zděný z místního kamene. Za dveřmi jsou ještě dva vyrovnávací stupně a chodba klenutá segmentově, v čele je hluboká nika se segmentovým záklenkem, boční stěny jsou provedené z tesaných kvádrů, v levé stěně chodby je široký, půlkruhem zaklenutý průchod s dalšími vyrovnávacími stupni do největší prostory sklepa s betonovou podlahou. Prostora má opět valenou klenbu, zděnou bez patrných otisků bednění, klenba ke vstupní čelní stěně dobíhá, ke druhé stěně naopak, čelo je pod ní vložené. V tomtot čele je vlevo nika se segmentovým záklenkem a plným parapetem, v nice je velmi nepravidelná zazdívka čela, snad tu pokračovala nějaká chodba, protože i parapet je druhotně zarovnaný a pod ním je nepravidelný pískovcový stupeň. V klenbě vpravo nahoře je vyústění šikmého větracího průduchu. Pravý kout je ve spodní, asi 90 cm vysoké části tvořený přitesanou rostlou skálou. Také lavá pata je větších, nicméně nikoli přesných pískovcových kvádrů. Přízemí : východního dílu je klenuté segmentově do traverz, jinak je plochostropé, nezajímavé, vesměs s hladkými nebo zčásti prosklenými dveřmi v ocelových zárubních. Schodiště je obložené PVC, je jednoramenné, nad ním je plný zděný parapet krytýprknem. 1. patro : je také plochostropé, nezajímavé. Schodiště do podkroví je jednoramenné, dřevěné, schodnicové, bez postupnic. Podkroví : má převážně prkennou podlahu a velmi úsporný krov z tesaných trámů, spojovaných kolíčky. Krov je hambalkový, s krátčaty, hambalky (proti hřebenům nakoso postavené(jsou neseny dvěma vaznicemi na sloupcích s pásky. E x t e r i é r : Hlavní j i ž n í průčelí : je pětiosé, tři střední osy tvoří velice mělký rizalit. Sokl je vysazený z umělého kamene, jednoduše profilovaná podstřešní římsa. V přízemí jsou ve 2. ose dvojkřídlé vstupní dveře, jejich špalety se zaoblenými hranami jsou provedeny z umělého kamene, kteýr sem pokračuje ze soklu. Okna jsou dělená do "T", velice nepříznivých proporcí, téměř čtvercová, vyjma horní hrany opatřená hladkou šambránou, na rizalitu ještě s propojenými parapety. V patře v 1. a 5. ose chybějí a namísto nich je tu provedené sgrafito (: podélný rámec dělená svislými pásky, v 1. poli matka s dítětem a nějaký myslivec, v pozadí Košumberk a signatura ŠA 61, ve 2. poli husita, snad Jan Žižka? s pavézou a cepem, v pozadí bojový vůz a tvrz, nápis na pavéze : Kdoz jste bozi bojovnici a zakona jeho. Pravé sgrafito je děleno ve 4 zhruba čtvercová pole s náměty poplatnými bývalému komunistickému režimu. V ý c h o d n í průčelí : v přízemí sokl a dvoje bedněná vrata v rámcích od hasičské zbrojnice, v patře tři okna jako na rizalitu jižního průčelí. S e v e r n í průčelí : levá část je krytá přístavbou čp. 3, v přízemí v 1. ose okno, dále okénko a dveře, před nimiž je betonový, cihlami podezděný perón, k němuž zleva vedev betonové schdoiště s jednoduchým trubkovým zábradlím. Dále následuje dvojkřídlé a jednokřídlé okénko. V 1. patře josu dvě luxferová okna a okno dělené do "T". Z á p a d n í průčelí : je dvouosé, s okny jako na rizalitu jižního průčelí. Vlevo od oken 1. patra je čtvercová destička s klasicistním erbem v nevýrazném rámci. Erb je členěný vodorovným břevnem a má složitý volutový okraj a trojčetnou korunku, pod ním je lotopočet 1856. S t ř e c h a : valbová, krytá dvojitými bobrovkami s cihelným komínem a ústřední nástřešní věžičkou. Ta je oplechovaná a natřená červeně, k jihu směřuje zasklený bílý ciferník moderního vzezření. Věžička vrcholí profilovanou a jehlancovou střechou, přřecházající do osmiboké lucerny s cibulovitou stříškou s makovicí hrotnicí a korouhví. Nad jižním průčelím jsou dva vodorovné štěrbinové vikýře.