krucifix
Zlínský kraj
Boršice
Boršice
Boršice u Buchlovic
krucifix

anotace

Kamenný krucifix z roku 1845, situovaný při silnici do Tupes. Podstavec i dřík jsou ze všech stran zdobený rytým rámem. Pylon nese kříž s korpusem Ukřižovaného, zdobený na konci příčných břeven plastickým osmiplátkovým květem.

popis památkové hodnoty

Doklad o místní řemeslné kamenické tradici v 19. století. Vytváří dominantu u cesty z Boršic na Uherské Hradiště.

REI 2006: Dobrý.

popis

Pískovcový kříž na vysokém soklu. Nízká základna obdélného půdorysu nese sokl tvořený základnou s ujímanou profilací v horní části. Sokl je ze všech stran zdobený rytým rámem s ujmutými rohy a zakončen profilovanou římsou. Na základně kovová úchytka a z pravé strany v rytém rámy letopočet 1845. Na římsovou desku soklu dosedá vysoký pylon s patkou a rímsovou hlavicí. Dřík pylonu je zdoben rytým rámem, na užších stranách konkávně vydutým. Na pylonu profilovaný plintus čtvercového půdorysu nesoucí kříž. Kříž s korpusem je na koncích ramen zdobem plastickým osmiplátkovým květem. Ukřižovaný má téměř vodorovně rozepjaté ruce, hlavu skloněnou k pravému rameni, rozevlátá bederní rouška odhaluje levý bok. Nápisová tabulka nad hlavou se zkratkou IN RI.

• Kód CZ 873, Boršice u Buchlovic, ves, Boršice u Buchlovic, Uherské Hradiště, Zlínský kraj
  • Kód CZ 30098, Boršice u Buchlovic I, retrodíl hist. osady, Boršice u Buchlovic, Uherské Hradiště, Zlínský kraj