dům

Dům stojí při hlavní silnici procházející obcí v blízkosti silničního mostu přes řeku Kamenici, orientován je štítem ke komunikaci. Dům č. p. 20 je patrová poloroubená podstávková stavba, která se svým štítovým průčelím orientuje k průjezdní komunikaci. Střecha objektu je sedlová, krytá červenou plechovou krytinou. Půdorys domu je obdélný, dispozice trojdílná, chlévního typu (světnice – síň – chlév), ve dvou dílech ve dvoutraktovém uspořádání, s levou orientací dispozice. Jednoduchá, podstávka obíhá ze tří stran dolní světnici, sloupky podstávky jsou v uličním průčelí obedněné, kanelované. Kanelury a hlavice sloupků jsou bíle natřené. Čelní uliční strana domu je horizontálně bedněná, bednění světnice je vínově natřené, bednění podstávek a patra, které naznačuje kvádrování, je tmavě hnědé. Svislé spáry kvádrování nejsou barevně zvýrazněny. Stávající výplně okenních otvorů jsou jednokřídlé, nečleněné. Trojúhelný uliční štít je bedněn svislými prkny s přelištováním spar, zakončených obloučkovým vlysem. Pravá boční strana je v obou podlažích pětiosá. Prostřední osa v přízemí je vstupní. Okenní otvory v patře (poslední dvě osy vpravo) jsou oproti zbylým širší. Výplně jsou zde v dřevěných profilech s bílou povrchovou úpravou. Svisle jsou děleny na tři výrazně obdélné tabule vodorovně dělené subtilní příčlí. Zadní štít, orientovaný do zahrady, je konstrukčně starší. Jedná se o patrový štít, kdy spodní lichoběžníková část je svisle bedněná z nestejně širokých prken, s přelištováním spar. Horní trojúhelná část štítu je nad římsou klasovitě bedněná s nestejně širokých prken do středového švu. I tato část má spáry překryté lištami. Levá (západní) okapní stěna je z větší části zděná, bíle omítaná, z menší části roubená, v obou podlažích čtyřosá. V přízemí je ve čtvrté ose zprava zaslepený portál s profilovaným ostěním a zdůrazněným hlavním klenákem. Okna jsou řešena stejným způsobem jako v hlavním štítovém průčelí.