dům

Dům stojí při hlavní silnici procházející zhruba uprostřed obce, západně od řeky Kamenice, jižně od kostela sv. Václava. Umístěn je pod pískovcovou skalou, štítem je orientován do ulice. Dům je patrový, podstávkový, levostranné orientace obdélného půdorysu. Přízemí objektu je v rozsahu světnice a vstupní síně roubené, úzká hospodářská část je zděná. Roubení má hnědou barvu vzniklou postupným patinováním dřeva. Hliněné vymazávky spár roubení jsou obílené, lokálně svrchní vápenná bílená vrstva chybí. Podstávky obíhající světnici jsou natřeny krycím červenohnědým nátěrem. Konstrukce podstávek je v sestavě sloupek – pásek – ližina. Všechny tři prvky jsou ozdobně profilované, začepovaný pásek s ližinou jsou seříznuty do oblouku, takže podstávky tvoří arkády. Patro objektu je plně roubené. Objekt je prosvětlen nepravidelně rozmístěnými na výšku obdélnými otvory. Všechna okna jsou vyrobená z dřevěného masivu, na výšku obdélná, ven otvíravá, natřená bílým krycím nátěrem, dvoukřídlá, úzkými bílými šambránami. Objekt je zastřešen sedlově, krytinou je šedočerná eternitová šablona v německé skladbě. Přímo na objekt se napojuje patrová zděná stodola. Uliční štítové průčelí je v obou podlažích dvouosé, ve svisle bedněném štítu jsou dva malé čtvercové otvory. Pod okny vystupuje zdůrazněný hranolový parapet. Hlavní uliční vstupní průčelí (severní) obsahuje ve třetí ose zleva v přízemí dveře v dřevěných zárubních. Čtvrtá osa v přízemí zde je širší a je vyplněna trojdílným novým oknem s hnědou povrchovou úpravou dřevěných profilů. Hnědé jsou i vstupní dveře. Na této straně se nachází dále dvoukřídlá dřevěná vrata do stodoly, konstruovaná na sraz s dlouhými listovými závěsy. Ke stodole je přistavěn ještě přízemní sedlově zastřešený objekt kůlny s garáží, s jednokřídlým vstupem a obdélnými vraty. Zadní štítové průčelí doplněné o patrovou stodolu a nízký objekt garážové kůlny přiléhají přímo k pískovcové skále. Jižní okapní průčelí je doplněno o pochozí, hranolovou, zděnou přístavbu se zábradlím. Přístavba je bíle omítaná s jednokřídlými vstupními dveřmi a dvěma dvoukřídlými novodobými okny. Přístupná je z patra jednokřídlými vstupními dveřmi.