dům

Dům č. p. 83 se nachází v severní části obce, necelý kilometr severně od kostela sv. Václava. Je postaven spolu s protějším č. p. 161 na terénní vyvýšenině v blízké vazbě na hlavní komunikaci na její západní straně. Areál usedlosti dotváří ještě rozměrná dřevěná stodola severně za domem a kůlna, tyto objekty však nejsou jako kulturní památky chráněné. Dům je obdélný, se zadním rizalitem a pultovým přístavkem. K hlavní silnici se obrací štítem, na jih k zádům domu č. p. 161 hlavním bočním průčelím. Jde o stavbu přízemní, s vysokou kamennou režnou podezdívkou, která patrně neobsahuje podsklepení. První díl domu je do úrovně parapetů zděný, hladce omítaný, výše je roubený, opatřený podstávkou. Jen mírně do polopatra přizvednuté podkroví je bedněné se zalištováním, pod bedněním roubené. Druhou úroveň štítu kryje skládaná břidlice. Na prostřední zděný omítaný díl domu navazuje hospodářská část z režných pískovcových štuků. Zadní rizalit či křídlo nadezděné do patra, navazující severovýchodně na střední díl, je rovněž omítané hladce. Půdorys tvaru T zaceluje do obdélného tvaru na severní straně přízemní přístavek, kvůli stoupajícímu terénu již polozapuštěný. Střecha domu je sedlová, nad prvními dvěma díly plechová bez nátěru, nad třetím dílem krytá červenou betonovou taškou. Hlavní hřeben je orientován od jihovýchodu k severozápadu. Hřeben sedlové střechy zadního rizalitu je na něj kolmý, dosahuje skoro jeho výšky. Střecha nad hlavním průčelím je osazena čtyřmi sedlovými vikýři. Komín na rozhraní prvního a druhého dílu se nachází za hřebenem, k němu je přidružen výlezový světlík. Na této druhé části střechy, obrácené k severovýchodu, najdeme ještě jeden sedlový vikýř a dvě střešní okna. K zadnímu štítu je ještě připojen vnější zděný komín. Podstávka má záporky a do oblouku vybrané rozpěry, nevyřezávané. Horní partie štítu je obložena ozdobně vyskládanými břidlicovými šablonami různé barevnosti. Dům má v přízemí hlavní symetrické štítové fasády tři okna, z boku dvě. Navazuje vstup s jedním oknem do síně. Hlavní boční fasáda pokračuje třemi okny hospodářské části. Šambrány oken dřevěné části jsou prosté, prkenné, bílé. U štítových oken se dochovaly fošnové parapety. Šambrány u omítaných stěn jsou jednoduché, tmavočervené. U kamenných zdí jde o kamenná ostění, rovněž nabarvená. Okna jsou dvoukřídlá, do latinského kříže dělená. Patrně jediná starší dochovaná okenní výplň je v ostění otvoru ze síně na zápraží.