dům

V nejsevernější části obce, poblíž soutoku řek Kamenice a Chřibská Kamenice, se na severozápadní stráni v roztroušené zástavbě nachází dům č. p. 97. Umístěn je za první zatáčkou těsně u cesty stoupající od řeky. Jde o nenápadný objekt, který se obrací ke komunikaci zadní podélnou fasádou. Kromě přesahu střechy nad zadním zápražím je rozšířen pouze o dřevěný přístavek za prvním dílem. Hlavní podélné ale i štítové průčelí se naopak otevírá do soukromí zahrady. Zahrada je svažitá, z hlavního vstupu dosažitelná pomocí vnějšího schodiště o sedmi stupních. Dům je přízemní, bedněná hospodářská část dvoupodlažní, v návaznosti na klesající terén. Světnice je podsklepena. Konstrukčně se jedná o roubenou stavbu s podstávkou, v zadní části pokračuje jako zděná, hladce omítaná, zakončena je čtvrtým krátkým bedněným dílem, zřejmě na dřevěném rámu. Bednění je novodobé, z úzkých prken nebo palubek. Místně obvyklé barevnosti odpovídají černohnědé dřevěné prvky v kontrastu s bílými částmi, klempířské prvky jsou červené. Souvislá sedlová střecha překrývá všechny čtyři díly stavení. Kryta je skládanými plechovými dílci. Hřeben je orientován od jihozápadu k severovýchodu. Za prvním dílem na okapní hranu navazuje takřka plochý pult přístavku. Na zadní straně druhého dílu se část od poloviny střešní plochy zvedá do mírnějšího sklonu a kryje tak zápraží k ulici. Až na dva světlíky v ose hlavního vstupu a komín za hřebenem je střecha bez prostupů. Arkáda podstávky, usazená na hladkém soklu, je tvořena záporkami a obloukově vybranými rozpěrami. Stlačené oblouky jsou v místech styku záporky a rozpěry lehce lomené, v celém průběhu dozdobené vyřezáváním. Sloupky jsou profilovány pomocí sražení hrany. První díl domu se světnicí má dvě okna ve štítovém průčelí a dvě do hlavního boku, počtu oken odpovídá počet oblouků slepé arkády podstávky. Následuje hlavní vstup a okno do druhého dílu, poté dvě okna v třetím dílu zděném. Z původních prvků jsou dochovány podokenní parapetní desky. Na ně navazují prkenné šambrány oken, v horní části vyřezávané. Okna jsou nedělená, z 2. pol. 20. stol., podobně i dveřní křídla vstupů z úzkých palubek.