dům

Na severním konci jádra obce, u odbočky pěší cesty na Růžovský vrch, se nachází poměrně velkorysý dům č. p. 64. K ulici se obrací štítovým průčelím, k pěší cestě zadním bokem. Z hlavní komunikace je dobře viditelný, osazený je ve stejné výškové úrovni. Terén se výrazněji zvedá až za zadním štítem domu. Z jihu a východu je pozemek obehnán plaňkovým plotem s pískovcovými pilířky. Dům je jednopatrový. Otvor v podezdívce naznačuje částečné podsklepení. Patrová štítová lomenice je dělená na tři úrovně. Z obdélného půdorysu vystupují jen dva přístavky při severozápadním nároží a uzavřená krytá pavlač, podložená patrně pecí, na zadní podélné fasádě. Roubení bylo užito jak pro přízemí, tak pro patro prvního dílu. Patro vynáší podstávka podepřená kamennou podezdívkou. Druhý a třetí díl je v přízemí zděný, v patře vodorovně bedněný. Bednění však zřejmě skrývá opět roubení, jak je patrné na zadní štítové fasádě. Za domem navazují dřevěné přístavky. Barevnost domu je černobíle kontrastní, tomu odpovídá i barva střešní krytiny. Části zděné z pískovcových kvádrů jsou ponechány režné, jen stěna zápraží byla, vyjma kamenná ostění, omítnuta. Kompaktní sedlová střecha bez přesahů odpovídá užitému hambalkovému krovu. Pokryta je břidlicí. Ze strany hlavního průčelí je osazena velkým nakládacím sedlovým vikýřem a dvěma čtvercovými světlíky u hřebene. Za hřebenem, orientovaným od východu na západ, prostupují střechu dva nestejně široké pískovcové komíny, půdu zde přisvětlují čtyři světlíky svrchu zaoblené. Protiváhou horizontál roubení jsou sloupy podstávky. Její slepé arkády jsou vykrouženy pomocí trojúhelných záporek a průběžné ližiny v osách arkád obloukově vybrané. Stlačené oblouky jsou dozdobeny vyřezáváním a ve vrcholu ponechaným půlobloučkem, svým umístěním odkazujícím na klenák. Kolmé k roubení je rovněž zalištované svislé bednění lomenice, v třetí etáži je vrchol štítu bedněn klasovitě. Štítovou stěnu otevírají tři okenní osy, první díl podélného průčelí dvě. Ve fasádě spojitý druhý a třetí díl domu má ve zděném přízemí vstupní portál s vedlejším oknem a odzrcadlené prostší otvory do hospodářské části. V patře jsou okna tři. Subtilní šambrány oken mají výrazné parapetní desky. Dvoukřídlá okna jsou dělená většinou do latinského kříže, v patře prvního dílu jsou šestitabulková. Křídlo vstupních dveří je rámové, čtyři pole jsou vyložena šikmo skládanými švatrnami. Pískovcový překlad ostění portálu nese označení a dataci „No. 64. 1822“.