dům

Dům č. p. 79 se nachází v severní části obce mezi hlavní komunikací a říčkou Kamenice. Západně od něj překlenuje Kamenici mostek pro pěší. Od ulice stavení odděluje hluboká předzahrádka obehnaná plaňkovým plotem. Celý pozemek je takřka rovinný, jen mírně klesá k vodoteči. Dům se obrací k cestě hlavním podélným průčelím. Je jednopatrový. Má tradiční obdélný půdorys, z přední strany rozšířený o podezděnou pavlač, ze zadní o druhý přízemní trakt. V přízemí je roubený, s podstávkou, zřejmě rovněž roubenou konstrukci patra zakrývá svislé bednění se zalištováním. Stěna druhého a třetího dílu domu pod pavlačí a zadní štítová stěna v přízemí jsou zděné, hladce omítané. Zadní podélné průčelí je z třetiny roubené a ze dvou třetin svisle úzkými prkny bedněné. Dřevěné prvky mají hnědočernou barvu, vymazávky, šambrány a rámy oken bílou. Omítané části jsou rovněž bílé, u dvou ostění a soklu je bílá zlomena do šeda. Prostá sedlová střecha je na západní straně přetažena i přes pavlač, na východní straně splývá přes druhý trakt až nad přízemí. Plocha vyskládaná z červených plechových profilovaných dílců je prakticky bez prostupů, výjimku tvoří komín za hřebenem a s ním sdružený výlezový světlík. Podstávka je sestavena ze sloupků, záporek a obloukově vybraných rozpěr. Hrany sloupků i stlačených oblouků jsou vyřezávané, vyřezávání barvou nezdůrazněné. Nad podstávkou je bednění napojené přes okapní prkno, ve štítové stěně oplechované. Lišty bednění patra zakončuje do oslích hřbetů vyřezávaná lišta. Rovněž šambrány v částech pod parapety mají shodnou profilaci. Bedněná pavlač je zpola uzavřená, v polovině nad vstupem jsou dvě pole otevřená, orámovaná vyřezávanými prkny. Hlavní podélné průčelí má v předním dílu dvě okenní osy, v přízemí navazuje zděná část s dvěma vstupy a oknem, v patře pavlač přístupná dveřmi. Hlavní štítová stěna má dvě okenní osy v hlavní patrové hmotě a třetí osu resp. okno v přízemí světničky. Okenní výplně jsou převážně jednokřídlé, svisle na polovinu dělené. Ve štítech dvoukřídlé, čtyřtabulkové. Z prkenných šambrán vystupují parapetní desky v přízemí a parapetní prkénka v patře. Šambrány zadního štítu mají secesní tvar. Okna zděné části jsou opatřena ozdobnými mřížemi. Kamenné ostění vstupního portálu má v nadpraží nápis z číslic a iniciál, dveřní křídlo s kosočtverečným dělením prosklené části pochází z 20. let 20. stol.