dům

Jižně nad křižovatkou hlavní komunikace směrem do Všemil a zelené turistické trasy k Dolskému mlýnu najdeme dům č. p. 115, jde o severní resp. dolní část obce. Přístup k domu je zajištěn odbočkou stoupající pozvolně do svahu za zády č. p. 149. Stavení je poměrně dominantní, ale ze silnice není příliš vidět. Dům stojí na vrstevnici, pozemek klesá po stráni obrácené na severozápad od jeho zadního podélného průčelí. Z místní úzké přístupové zpevněné cesty vidíme z domu nejprve hlavní štítové průčelí, dům se k cestě obrací hlavním průčelím bočním. Jde o obdélné patrové stavení se sedlovou střechou, s přední a zadní pavlačí. Pavlače jsou vykonzolovány z druhého a třetího dílu patra. Dům není podsklepen, garáž v úrovni podzemního podlaží, postavená u severního nároží, na stavení není dispozičně napojena. Konstrukce domu je převážně roubená, s podstávkou v přízemí předního dílu. Kamenné je kromě podezdívky jen přízemí dílu druhého a třetího. Roubení včetně podstávky bylo původně opláštěno prkenným obložením s kvádrováním, počítá se s jeho opětovným navrácením. Obklad měl tmavohnědou barvu, spáry mezi kvádry byly zvýrazněny bílou. Nové dřevěné části budu po dokončení opatřeny přírodními olejovými nátěry, lněnou fermeží, případně dřevním dehtem či karbolkou. Kamenné zdivo je v současnosti odhalené, neomítané. Prostá sedlová střecha je na koncích lehce přizvedlá námětky, dále splývá přes obě pavlače. Kryta je břidlicí. Orientována je od jihozápadu k severovýchodu. Střešní plochu prostupují zpředu i zezadu čtyři větší světlíky. Komín prochází střechou poblíž hřebene na jihovýchodní straně, v logické vazbě na bývalou černou kuchyni v síni. Z toho i z datace na portálu lze usuzovat, že za hlavní bývala považována fasáda obrácená do zahrady, i když v mapách stabilního katastru je jako hlavní značená fasáda protilehlá. Struktura a skladba fasád je určena užitou skladbou konstrukcí. To je ještě více patrné po sejmutí horizontálního obkladu z kvádrovaných prken, který poněkud stíral tektoniku slepých arkád. Starší typ podstávky se dochoval na jihovýchodní straně světnice, k zavětrování jsou zde užity pásky, ližina nemá obloukové vybrání. Tato část též nebyla původně obložena. Podstávka okolo světnice ze dvou západních stran, původně obložená, má netypicky střední ze tří arkád vždy užší. Tvořena je záporkami a do oblouků vybranými ližinami, její sloupky měly nekvádrovaný obklad imitující pilířek. Za pozornost stojí profilovaná dřevěná korunní římsa, která obíhá fasádu i přes hlavní štítové průčelí, zde je kryta břidlicí ve shodě s hlavní střechou. Okenní otvory v přízemí odpovídají polím podstávky, jen jedno pole vedle vstupu je bez okna. Oproti původnímu řešení došlo k posunu okenních otvorů na osy oblouků. Okna v hlavních stěnách světnice v patře jsou pouze dvě, v ose střední bývalo umístěno svislé lizénové prkno přes kvádrovaný obklad. Okenní otvory charakterizují především výrazné fošnové patapety. Okna původně dělená do latinského kříže jsou v patře již změněna na šestitabulková. Až na poslední otvor do chléva jsou vstupy opatřeny kamennými ostěními.