dům

V jižní, tedy horní části obce, v údolí říčky Kamenice ještě před jejím soutokem s Bynoveckým potokem, u silnice na Jánskou, stojí dům č. p. 162. Jde o drobnější stavení v rovině na vyšší podezdívce, za jeho zadním štítem se zvedá nevysoká skála, na kterou navazuje ostrý svah. Dům se obrací k ulici štítem. Je přízemní, krytý sedlovou střechou, podezdívka je bez otvorů, které by naznačovaly podsklepení. Obdélný půdorys domu je kratší, kvůli stísněným podmínkám mezi silnicí a skálou má totiž pouze dva díly, třetí díl nahrazuje přízemní pultová kůlna. Z obdélné hmoty vystupuje přístavek za druhým dílem, vpředu je hlavní vstup kryt proti dešti pomocí přetažení části střechy. Stavení je roubené, se zjednodušenou podstávkou zakončenou nízkým roubeným věncem. Podezdívka a druhý díl domu jsou zděné. Dřevostavba má obvyklou barevnost s kontrastem tmavohnědých dřevěných částí a bílých vymazávek, lomenice je monochromní. Omítka soklu i druhého dílu je hladká, lehce lomená do šeda. Prostá sedlová střecha je vpředu nad vstupem mírně přetažená, vzadu nad přístavkem do pultu lomená. Jihovýchodní strana je bez prostupů, severozápadní rovinou střechy prochází komín při hřebeni, k němu je přidružen výlezový světlík. Věnec nad podstávkou přední štítové stěny chrání podlomenice. Nízkou kůlnu mezi zadní štítovou stěnou a skálou kryje pult o nepatrném spádu. Fasádu určuje nečleněná podezdívka, kontrast vodorovného roubení se svislými sloupky zjednodušené podstávky a bohatá trojetážová lomenice. Podstávce chybí zavětrování, sloupky jsou do ližin patrně jen začepovány, nezabezpečují je ani záporky ani pásky. K roubení jsou přichyceny ocelovými šroubovanými spřáhly. Navzdory zjednodušení jsou rovné ližiny podstávky zdobené, mají vyřezávanou hranu. Spodní etáž lomenice hlavního štítu je bedněna uprostřed svisle a po stranách klasovitě, hranici tvoří vyřezávaná lišta. Horní dvě etáže jsou bedněné svisle, oddělené oplechovaným prknem. Rytmus oken odpovídá podstávkovým polím, ve štítové stěně jsou okna tři, v hlavní boční, dvě, fasáda pokračuje zděnou částí se vstupem a dvěma okénky. V zadní podélné fasádě je okno jedno a druhé až na boku přístavku. Hlavní štít je opatřen dvěma okny a v druhé etáži ještě dvěma drobnými větracími otvory. Bohatě řezaná jsou prkna suprafenester prostých šambrán. Okna mají v přízemí deskové parapety. Okenní výplně jsou novodobé, jednokřídlé, nedělené.