kaple Panny Marie Bolestné u Svaté vody

Zděná omítaná sakrální stavba na obdélném půdorysu, s hranolovou věží ve štítovém průčelí, nacházející se v místní části Brušperka - Závodí. Hlavní průčelí kaple prolomeno vstupem uzavřeným půlkruhovým záklenkem. Ve vstupu osazeny v dřevěné zárubni dřevěné dvoukřídlé výplňové dveře s nadsvětlíkem, v horních dvou třetinách prosklené s kovovou profilovanou mříží - ve středu mříže levého křídla (při čelním pohledu) umístěn kruh s IHS, křížkem a srdcem, ve středu mříže pravého křídla umístěn mariagram. U dveří z 2. poloviny 19. století dochováno kování. Před vstupem situován jeden kamenný a jeden betonový schodišťový stupeň. Fasády kaple horizontálně členěny předsazeným soklem a profilovanou korunní římsou. Plochy fasád dále členěny lizénovými rámy s vnitřní profilací, obdobně je tomu po stranách čelního štítu a zčásti i u věže; v případě pravé boční fasády a zadního štítu vnitřní profilace zcela schází. Hranolová věž prolomena zčela oknem opět uzavřeným půlkruhovým záklenkem, s profilovanou špaletou a podokenní římsou. Okno jištěno dřevěnou žaluzií. Věž završena stanovou, konkávně probranou, střechou, ve vrcholu osazena makovice s křížem. Střecha věže kryta falcovaným plechem s černým nátěrem. Boční fasády prolomeny každá dvěma okny rovněž s půlkruhovými záklenky, s profilovanými špaletami a jednoduchými podokenními římsami. Okenní výplně kovové (členění výplní do písmene "T" a dále pak na 2x8 tabulek a čtyři tabulky v ploše záklenku - výklopné části okna). Zadní fasáda se segmentovou apsidou prolomena jedním kruhovým okénkem členěným do kříže. Střecha kaple sedlová s hřebenem rovnoběžným s ulicí, krytá, včetně zastřešení apsidy, falcovaným plechem s černým nátěrem.