dům

Dům se nachází v centrální části obce nedaleko kostela sv. Václava, při křižovatce místních cest. Osazen je na vrstevnici mírného svahu, obráceného k východu. Stavení se vzhledem ke své velikosti poměrně výrazně pohledově uplatňuje. Volně stojící protáhlý obdélný dům se obrací hlavní podélnou fasádou k východu. Je patrový, se sedlovou střechou. Z hlavního objemu vystupuje pouze přední drobné závětří, zadní pavlač a velké zadní zádveří. Na severní straně je připojen pultový hospodářský přístavek. Dům je v přední třetině roubený, s podstávkou. Za vstupem je dům již zděný, jak v přízemí, tak v patře. Sokl je vyzděn z pískovcových štuků, bez omítky. Dřevěná část je tmavohnědá, hnědě jsou přetřeny i vymazávky. S tím kontrastují bílé okenní šambrány. Zděná část je hladce omítaná, bílá, kromě dvou lizénových polí hrubých, okrově natřených. Shodná barva je užita i na šambrány oken v patře. Sedlová střecha je kryta červenou eternitovou šablonou na koso, u štítů bez lemů. Východní strana střechy je bez prostupů, západní je ve třetině lomena kvůli překrytí pavlače, vystupuje z ní výrazný sedlový nakládací vikýř. Dva komíny při hřebeni doprovází výlezové světlíky. Obytný díl je charakterizován horizontálami roubení. Přízemí člení podstávka s prostými sloupky naplátovanými na ližinu. Ližina má dolní partii vykrojenou do tvaru silně stlačeného oblouku s profilovanou hranou. Místo pásků mají podstávky záporky. V patře se pohledově uplatňují nárožní rybinové spoje. Hospodářský díl je v přízemí členěn lizénovými rámci s poli hrubé omítky. Patro je nad subtilně profilovanou oblounovou kordonovou římsou hladké. Přední štít nad obytnou částí je svisle bedněný z relativně úzkých zalištovaných prken. Zadní štít je zděný. Zadní pavlač je z poloviny otevřená a z poloviny uzavřená, s třemi okny. Hlavní podélné průčelí má osm okenních os. Okna v roubeném obytném dílu jsou lemovaná barokně vykrojenou šambránou, jejíž součástí je parapetní deska. Zděná část má šambrány omítané, hladké. Okna prvního dílu jsou ven a dovnitř otvíravá, dřevěná, bílá, členěná příčlí do tvaru latinského kříže. Závěsy oken jsou jednoduché, zadlabané, neprofilované. Pravoúhlý portál hlavního vstupu má zkosené hrany s náběhy a středový klenák. Dveře jsou v něm dvoukřídlé, kazetové, hnědě natřené, s klapačkou s polosloupkem. Dolní kazety jsou čtvercové, přibližně čtvrtinové velikosti oproti svislým obdélným horním kazetám. Horní jsou prosvětlené čtverci nakoso.