dům

Dům se nachází na severním konci centrální části obce, přímo při hlavní komunikaci. Vystavěn je na rovině údolní nivy. Ač jde o drobný objekt, svojí polohou u cesty ovlivňuje bezprostředně charakter sídla. K silnici se dům obrací svojí hlavní podélnou západní fasádou. Jde o přízemní obdélné stavení, s přístavky, kryté sedlovou střechou. Z obdélného půdorysu předstupuje vpředu zděná část druhého a třetího dílu, pod zadním štítem přízemní rizalit druhého traktu a vzadu za domem na východ pultová přístavba na celou délku domu. Dům zřejmě není podsklepen, ale před hlavním štítovým průčelím se v zahradě pod terénní vlnou nachází venkovní sklep se vstupem od východu. Dům má přední díl dřevěný, roubený, obepnutý podstávkou. Na podstávce leží jen velmi nízká roubená „podezdívka“ pod střechou s hambalkovým krovem. Vstupní zádveří a navazující zřejmě zobytněná hospodářská část je zděná. Přístavba za domem je rámová, deskami bedněná. Obvyklou hnědobílou barevnost oživuje tyrkysový nátěr předního bedněného štítu domu. Rovněž temně fialová glazovaná krytina je doplněna ve vzoru žlutými a tyrkysovými taškami, několik tašek je i skleněných kvůli přisvětlení. Sedlová střecha je nad zděným přístavkem hlavního průčelí mírně přizvednuta, v této ploše je rovněž umístěn rozměrnější pultový vikýř. Zadní tedy východní rovinu střechy prorážejí při hřebeni dvě komínová tělesa, hlavní širší a novější užší. Tektoniku fasády domu určuje zejména podstávka před roubeným přízemím. Je staršího typu, bez zaoblení, se zavětrovacími pásky. Pásky i ližiny jsou vyřezávané. V čelní štítové stěně byla původně členěna podobně jako na západní straně na dvě pole, později byl střední sloupek vyjmut a nyní tři pole rámují tři okenní otvory. Nově vložené sloupky mají pásky natolik krátké, že se blíží spíše klínovým záporkám. Liší se i tím, že jsou s roubením spojené podobně jako stěnové kleštiny pomocí šroubovaných spřáhel. Štítová lomenice má dvě etáže, ve spodní svislé bednění prostupují dvě okna, horní etáž je bedněna klasově, opatřena je dvěma kruhovými větracími otvory. Hlavní boční fasáda má v prvním dílu dvě okna, za vstupem v přístavku je novodobé sdružené trojokno. Zadní štít je svisle bedněný s nesymetricky rozmístěným oknem a shozem. Jediné starší okenní výplně jsou v hlavním štítu, okna jsou zde dvoukřídlá, do latinského kříže dělená. Ostatní okna jsou nedělená, případně prostě dvoukřídlá. Zadní přístavba je opatřena bezrámovým zasklením. Portál a dveře hlavního vstupu mají zdobný chatařský charakter.