socha sv. Jana Nepomuckého

Nachází se v jižní části náměstí, v zahradně upraveném parteru. Na třech stupních, sestavených z pískovcových kvádrů, spojovaných železnými skobami, stojí trojdílný podstavec a na něm vlastní tvarovaný sokl sochy světce. P o d s t a v e c má sokl shora profilovaný simou a ústupkem, dřík je čistý, převázaný v horní části oblounovou lištou, podloženou páskem. Římsa je přímá, profilovaná simou mezi ústupky, podloženou zespoda páskem a shora ukončenou zaoblenou deskou s okapnicí. S o k l sochy má dole desku, potom obloun, výžlabek, ústupek, oblounovou římsu a menší desku. S o c h a v mírně podživotní velikosti, v dramatickém kontrapostu, se sklání k pravé straně, kde si o rameno opírá krucifix, který přidržuje oběma rukama a k němuž se sklání svou tváří. Světec v obvyklém kněžském rouchu s biratem na hlavě, svatozář s pěticí plasticky kovaných hvězd je zlacená. U pravé nohy putti, v podobě malého dítka, jež se drží světce za šaty a vzhlíží k jeho tváři. Datování i signatura chybí. V přední části podstvce je uchycená kovová rozvilinová lampa, novoromantická. Rozměry : sokl 78 x 78 cm, výška podstavce 138 cm, sokl pod sochou 57 x 57 cm a výšku 32 cm, výška světce 158 cm. Materiál : jemnozrnný šedý pískovec. (popis L. Svoboda 1997)