střední škola ekonomická

Dvoupatrová trojkřídlá budova s valbovou střechou. Střední pětiosý rizalit je ukončen atikou vypjatou do konvex-konkávního štítu s městským znakem. Parter rizalitu je zdoben pásovou rustikou a prolomen obdélnými okny. Střední osa rizalitu je akcentována půlkruhově ukončeným portálem v bohatě zdobené edikule tvořené pilastry nesoucími vlys s rovnou římsou. Edikula je zdobena štukovým secesním dekorem. Rizalit je v patrech členěn pilastry s římsovými hlavicemi, zdobenými v horní části plastickým dekorem (zvoncové závěsy a zavíjené akanty). Pilastry nesou korunní římsu s kladím zdobeným zubořezem, triglyfy a mutuli. Obdélná okna v profilovaných šambránách jsou v 1. patře opatřena balustrádou a lichoběžníkovými frontony prolomenými maskarony na klenáku. Nad střední osou vyložená profilovaná římsa s dvojicí putti nesoucími kruhovou kartuš. Okna 2. patra jsou zdobená štukovým dekorem a profilovanými štukovými zrcadly. Řešení postranních částí fasády je jednodušší, trojosé, v přízemí s pásovou rustikou, obdélná okna v patrech jsou lemována mělkými pilastry, které v 1. patře nesou profilovanou nadokenní římsu. Fasády bočních křídel jsou v části přiléhající k hlavnímu průčelí bez oken, horizontálně členěny kordonovými římsami. Patrer s pásovou rustikou, v 1. patře obdélný rámec se štukovou výzdobou (trojice věnců na festonu), lemovaný mělkými pilastry se štukovými motivy girland. Ve 2. patře rámec ve tvaru H, lemovaný pilastry s vegetabilním štukovým dekorem. Zbývající plochy fasád bočních křídel (vpravo se 7 a vlevo s 8 osami) jsou řešeny stejně, jako postranní části hlavního průčelí. Zadní (dvorní) průčelí hlavního křídla je zvýrazněno mělkými schodišťovým rizalitem o 3 osách. Fasády všech dvorních průčelí jsou hladké, horizontálně členěné pouze kordonovými římsami (s výjimkou rizalitu), obdélná okna jsou vsazena do profilovaných šambrán, v přízemí s klenákem. V interiéru dvouramenné schodiště s historizující štukovou výzdobou, dochovanou také v sále v 1. patře. (text Mgr. R. Rosová, NPÚ-ÚOP v Ostravě, 2016)