větrný mlýn

Bývalý mlýn holandského typu se nachází na vrchu Petřín, ve výšce 368 m. n. m., jihovýchodně od obce Růžová, nad katolickým hřbitovem. Jde o dvoupatrovou kruhovou stavbu kónického tvaru o průměru 9 m a celkové výšce 12,5 m. Zvnějšku je neomítaná, porostlá popínavkou. Vnější plášť je vystavěn z pískovcových štuků, vnitřní plášť z cihel, meziprostor z výplňového zdiva. Ze severovýchodní strany je k mlýnu připojen přízemní bílý hrubě omítaný přístavek s plochou střechou s přesahy. Střechu tvoří nízký kužel, zakončený hrotnicí s plechovou korouhvičkou ve tvaru kohouta. Krytinou je patrně fólie světle šedé barvy, klempířské prvky jsou natřené tmavozeleně. Střechu prostupuje, rovněž při severovýchodní straně, čtvercový komín z vápenopískových cihel opatřený plechovou stříškou typu napoleon. Na jihozápadní straně je střecha osazena sedlovým vikýřem, do kterého je vsazena hřídel makety větrného kola o průměru čtrnácti metrů, o pěti perutích. Neomítaná fasáda z kvádrů je bez profilací, jen patu objektu usazuje nízký mělký sokl. Dřevěný podkrovní podokapní prstenec je svisle bedněný, zřejmě palubkový. Kruhová stavba má po obvodu čtyři okenní osy a na okenních osách nezávislé dva vstupy, vikýř s maketou větrného kola rovněž na okenní osy neváže. Okna jsou rámována ze tří stran hladkou bílou omítanou šambránou, jejich horní části jsou převýšené jako suprafenestry, spodní část pod oplechováním parapetu je bez rámování. V přízemí a v patře nad přístavbou jsou opatřena vnější mříží, různě kosočtverečně tvarovanou. Jsou drobná, nevysoká, svisle obdélná, dvoukřídlá nebo jednou svislou příčlí dělená. Z původního členění se zřejmě dochoval jen prostý kamenný portál vstupu, dnes bíle natřený, doplněný mírně zahrocenou plochou supraportou. Dveře v něm jsou dřevěné, dvoukřídlé, pobité vstřícně kladenými palubkami.