kostel sv. Mikuláše

Kostel sv. Mikuláše je postaven v centrální části obce Světlá pod Ještědem. Jedná se o obdélnou jednolodní stavbu se západní věží, v jinak trojdílném průčelí, obdélná loď kostela s půlkruhově zakončeným presbytářem (loď i presbytář s valenou klenbou se stýkajícími se lunetovými výsečemi, předsíň pod věží zaklenuta valeně s lunetami, triumfální oblouk půlkulatý). V západní části lodi kruchta s dvojicí pilířů. Fasády členěny pilastry a vysokými okny. Západní trojdílné průčelí, ve věži portál, nad ním znak - erb Lamotta z Frintropu (z toku 1730) a trojice nik se sochami v rytmu 2-1. Ve dvojici spodních nik jsou sochy: sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého, v horní nice pak socha sv. Mikuláše. Po bočních stranách trojdílného průčelí věže byly na ramenou, prolomených brankami - umístěny další sochy (socha sv. Václava na pravém a socha sv. Víta na levém konci, z roku 1728). Průčelí věže s jednou okenní osou na každé straně, vysoká okna jsou obdélná, půlkulatě zakončená s trojicí jednoduchých klenáků (u věže provedena ostění v kameni, u lodi pak ve štuku). Okna osazena do špalet. Jižní podélné průčelí: s trojicí okenních os, jihovýchodní osa je v přízemí se vstupními bočními dveřmi v hluboko zapuštěném vstupu. Severní podélné průčelí také s trojicí okenních os, na rozhraní hlavní lodi a presbytáře je postavena téměř čtvercová sakristie, s valbovou střechou a jednoduchým obdélným vstupem. Východní část kostela - presbytář, fasáda členěna jednoduchými pilastry. Hlavní římsa celého kostela profilovaná. Střecha sedlová a s půlkulatým závěrem, pokryta eternitovými šablonami vyskládanými jako břidlice. Věž oplechovaná, spodní část půlkulatě vykro- jena pro umístění ciferníků hodin.