fara

Dům č. p. 2 se nachází v severozápadní části náměstí 1. máje v Chomutově naproti kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Objekt č. p. 2 se skládá ze dvou relativně samostatných částí – vlastního děkanství a kaplanky. Děkanství je značně protáhlá, podsklepená patrová budova s polovalbovou střechou, situovaná šikmo před západní průčelí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Průčelí bylo upraveno těsně po polovině 19. stol., tvarosloví je dosud klasicizující, v přízemí sedmiosé s prostřední osou dveřní, patro je šestiosé. Průčelí obrácené do ul. Jakoubka ze Stříbra je pouze v patře dvouosé, do Táboritské ul. je sedmiosé v obou podlažích. V přízemí jsou vnější okenní výplně na výšku obdélné, osazené v líci fasády, dřevěné, dvoukřídlé (jedna trojkřídlá), členěné v horní 1/3 výšky okna příčlí do dvou tabulí, s jednoduchým zasklením čirým sklem do tmelu, s klapačkou a okapničkou, ven otvíravé, opatřené tmavě hnědým nátěrem. Vnitřní okna v přízemí jsou dřevěná dvoukřídlá, bez dalšího členění, dovnitř otvíravá, ošetřená světlým lazurním nátěrem. Celé přízemí je opatřeno meziokenními mřížemi. Kaplanka je oproti děkanství natočena. Představuje dvoukřídlou budovu s krátkým k severu vystupujícím vstupním křídlem. V jihovýchodním nároží vystupuje k východu hmota kostela sv. Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o patrovou nepodsklepenou stavbu založenou na téměř čtvercovém půdorysu s polovalbovou střechou, spojenou s hlavní budovou patrovým spojovacím křidélkem. Fasády jsou upraveny shodně s děkanstvím, výrazněji je řešeno průčelí, které je obrácené do náměstí 1. Máje. V bosovaném přízemí je dvojice segmentových otvorů, trojosé patro má nad okny římsy vynášené konzolami. V ose průčelí je dochován barokní zděný vikýř. Půdorys obou částí objektu odpovídá průběhu ohradní zdi hřbitova kolem městského kostela. Pod jeho vlivem se děkanství k němu natáčí šikmo a kaplanka není s hlavní budovou rovnoběžná. Tato situace byla znejasněna při zrušení hřbitova.