dům

Dům č. p. 9 se nachází na severovýchodní straně náměstí 1. máje v řadové zástavbě. Jedná se o jednopatrový řadový objekt založený na obdélně orientovaném půdorysu se dvěma dvorními křídly ve tvaru písmene „U“. Dům se v přízemí obrací do náměstí třemi sotva znatelně zalomenými okosenými arkádami loubí, šestiosý, s pozdně barokní fasádou upravovanou v 60. letech 19. století, se sedlovou střechou krytou bonským šindelem, kterou prostupují do náměstí dvě volská oka, s hřebenem rovnoběžným s průčelím. Nad dvojicí středních oken stoupá nad hlavní římsou nízký trojúhelný fronton, vlevo i vpravo dosedají těsně nad patou střechy dva drobné vikýře, zakončené stlačeným obloukem s elipsovými otvory. Pilíře podloubí jsou dodatečně zesílené a zpevněné přisazenými opěráky. Pilíře i opěráky mají pohledově zvýrazněnu předsazenou soklovou část z přiznaných pískovcových bloků včetně zalomených oblouků loubí. Podloubí je zaklenuto sklípkovou klenbou do třech polí na základním obrazci osmicípé hvězdy. Fasáda je zvýrazněna mohutnou profilovanou hlavní římsou a podokenními římsami s jemnými profilovanými šambránami kolem oken. Barevné řešení hlavní fasády je koncipováno v kontrastních odstínech, bílá je základní plocha a vnitřní plochy loubí, vystupující architektonické články jsou šedé, přiznané odhalené kamenné pískovcové články – sokl, oblouk loubí, šikmé kamenné desky pilířů jsou ponechány v přírodním provedení.