socha sv. Jana Nepomuckého

Nedaleko kostela Nanebevzetí Panny Marie umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Je umístěna na výškově odstupňovaném soklu. Spodní pravoúhlá trnož přechází ve střední několikrát vertikálně členěný dřík s výrazným pozvolným hmotovým zúžením k vrcholu, zakončenému vyloženou profilací deskové římsy. Na ni dosedá nízká podnož se splávkem, nesoucí vlastní sochu. Sv. Jan Nepomucký je podán v ustáleném ikonografickém pojetí v trojdílném kanovnickém rouchu s biretem na hlavě, doplněným kovovou hvězdnou svatozáří. Figura vevýrazně rozvinutém kontrapostu s vahou na levé noze a vytlačeným kolenem levé nohy s patrným vytočením do strany, je ovládána esovitou linií s náklonem horní poloviny těla v diagonále ,zakončené náklanem hlavy k pravému rameni při pootočení a bočnímu směřování pohledu světce. Mimořádně detailně spracovány fyziognomické rysy v textuře ruchou, tisknutých k hrudi a v extatickém výrazu tváře. Atributy světce zcela absentují. rozměry: sokl cca materiál: kámen - pískovec, kov