výklenková kaplička

Výklenková kaple byla přistavěna k vesnickému řadovému domu č.p. 45, k němuž přiléhá zadní stěnou. Jde o tradiční drobnou hranolovou stavbu na obdélném půdoryse, zastřešenou sedlovou střechou. Po jejím obvodu probíhá nízký neprofilovaný sokl. Boční stěny jsou probrány mělkými pravoúhlými poli, čelní stěna je otevřená vysokým vstupem se segmentovým záklenkem a neprofilovaným ostěním. Sedlová střecha s pálenými taškami spočívá na odstupňované korunní římse, nad níž se v průčelí zvedá trojúhelný štít po obvodu lemovaný páskem s kapkou ve vrcholu, uprostřed pole umístěn plasticky vystupující motiv božího oka. Ve vstupu osazena dvoukřídlá novodobá ocelová mříž. Interiér je členěn dvěma mělkými pilastry, uprostřed stojí vysoký, bohatě profilovaný kamenný podstavec se sochou Panny Marie s dítětem (rozměry sochy s podstavcem: v. 290 cm; d. 76,5 cm; h. 76 cm). Čelní strana podstavce je zdobena znakem majitelů panství Kaltschmiedů z Eisenberka. Znak doplňují po stranách číslice, nesoucí dataci – 1764. Podstavec včetně znaku je opatřen polychromií, na zadní straně je nápis „Oprava nátěrem 1945“. Samotná socha Panna Marie s Ježíškem je rovněž opatřena polychromií, pod vrchní vrstvou je znatelná starší barevná vrstva. Postava je oděna v červených splývavých šatech přepásaných pod hrudníkem. Látka šatů spadá za pravou nohu a zřasuje se. Přes šaty má oblečen bílý plášť na hrudi sepnutý, který se volně rozprostírá kolem celé postavy. Na vyklenutém levém boku spočívá dítě – Ježíš, kterého Marie pravou rukou přidržuje. Dítě je oblečeno v košilce, levou ruku má opřenou o matčinu hruď, pravou drží u těla. Marie v semknuté a pozvednuté levici drží dva provazy ukončené střapci.