kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple je situována na východní straně návsi při průjezdní komunikaci v odbočce na Vrbice. Kaple je jednolodní neorientovaná stavba s lodí na čtvercovém půdorysu, ke které na jihu přiléhá polygonální presbytář s obdélnou sakristií po západní straně. V ose severního průčelí lodi vystupuje hranolová věž vtažená svou hmotou do lodi. Loď je zastřešena sedlovou střechou s hřebenem orientovaným severojižním směrem s valbou na jihu. Na ní navazuje sedlová střecha presbytáře, která je nad závěrem zvalbená. Sakristie je kryta střechou půljehlancovou. Věž má střechu helmicovou zakončenou osmibokým jehlancem. S výjimkou střechy věže, kterou pokrývá červeně natřený plech, jsou střechy kaple kryty dvojitě položenou pálenou bobrovkou na řídkém laťování. Hlavní, severní, průčelí má dva plány. Přední plán, severní průčelí lodi a navazující věže je v ose, v padlém poli, prolomeno obdélným dveřním otvorem s plochou pásovou šambránou a přímým úsekem profilované římsy nesené dvojicí konzol. Výplň tvoří dvoukřídlé dřevěné dveře s křídly dělenými rámovou konstrukcí do třech obdélných na výšku položených kazet. Vstup je lemován po každé straně dvojicí pilastrů s jednoduše tvarovaným soklem a profilovanou hlavicí. Průčelí je uvozeno prostým soklem zalamujícím se na pilastrech, který je přerušen pouze vstupem a zakončeno je korunní římsou nesenou pilastry. Římsa je řešená jako kladí bez architrávu, který je ve střední části zalomen v celém úseku mezi prostředními dvěmi pilastry. Vlys kladí je nad hlavicemi postraních pilastrů opatřen o triglyfy, které jsou přerušeny páskem. Střední část vlysu je na prostředních dvou pilastrech zalomena a na zalomeních a uprostřed opatřena štukovým ornamentem květu. Na korunní římsu nasedá hranolové těleso věže, které je po stranách lemováno štítovými částmi s projmutou korunou, které jsou zakončeny hranolovými pilířky zakončené koulemi na podstavcích. Severní průčelí věže je v ose prolomeno obdélným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem, vyplněný jednoduchým dřevěným oknem ve špaletě, které je děleno v jedné třetině odshora poutcem na horní pole dělené příčlemi do třech tabulí a na spodní pole dvoukřídlé s křídly dělenými příčlemi rovněž do třech tabulí. Záklenek je opatřen profilovanou šambránou nasedající na průběžnou římsu. Nad okenním otvorem se nachází kruhový ciferník s profilovanou šambránou. Středová osa je postranách lemována po jednom pilastru s profilovanou hlavicí a patkou na jednoduchém soklu. Horizontálně je průčelí věže členěno poměrně vysokým soklem, na kterém teprve spočívají sokly pilastrů, odsazením mezi zdivem štítu a věže, průběžnou profilovanou římsou vyrůstající z patek okenního otvoru a vrcholí profilovanou korunní římsou. Zadní plán, severní průčelí sakristie, je prolomeno obdélným dveřním otvorem bez šambrány, které je vyplněno jednokřídlými dřevěnými dveřmi dělenými rámovou konstrukcí do dvou obdélných na výšku položených kazet. Průčelí je uvozeno prostým soklem a zakončeno profilovanou korunní římsou. Východní průčelí má tři plány. V ose předního plánu, východního průčelí sakristie, se nachází částečně v líci zazděný obdélný na výšku položený okenní otvor, ze kterého zbyl pouze obdélný na šíři položený okenní otvor. Průčelí uvozuje jednoduchý sokl a zakončuje profilovaná korunní římsa. Střední plán, východní průčelí lodi, je koncipováno shodně s hlavním průčelím s tím rozdílem, že v ose je umístěn obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem přecházejícím do postraních konvexních křivek s profilovanou šambránou. Výplň tvoří jednoduché dřevěné okno dělené poutcem na horní pole dělené zakřivenými příčlemi do třech tabulí zasklených čirým sklem a na spodní jednokřídlé pole dělené příčlemi do osmi tabulí ve dvou řadách po čtyřech čirého skla, které jsou zeshora a zespoda lemovány pásem členěným z příčlí vydělených na koso položených čtverců s mezilehlými a postraními trojúhelníky. 4tverce jsou zaskleny zeleným a trojúhelníky žlutým sklem. Druhou změnou oproti hlavnímu průčelí je nezalamované kladí mezi prostředními pilastry, kde je vlys opatřen dvěma triglyfy. Zadní plán, východní průčelí věže je shodné s průčelím severním. Západní průčelí je třílánové. Přední plán, západní průčelí, lodi a střední plán, východní průčelí věže, jsou shodné s východními průčelími. Zadní plán, východní průčelí presbytáře, je v diagonální stěně prolomen obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem bez šambrány. Výplň tvoří jednoduché dřevěné okno dělené poutcem na horní díl členěný půlkruhovou příčlí a od ní radiálně vedenými třemi příčlemi do pěti tabulí zasklených žlutým sklem a na spodní jednokřídlé pole dělené diagonálně kladeními příčlemi na čiře zasklené kosočtverce s trojúhelníky po stranách rámu. Kosočtverce jsou zaskleny čirým sklem, trojúhelníky sklem žlutým. Průčelí je jinak hladké nezdobené uvozené prostým soklem a završené korunní římsou, která přechází z lodi bez vlysu. Jižní průčelí má čtyři plány. První plán, jižní průčelí presbytáře je v přímé stěně prolomeno obdélným otvorem se svlakovými dveřmi, kterými je umožněn přístup do podkroví. Diagonální stěny jsou prolomeny po jednom okenním otvoru (viz. výše). Druhým plánem, jižním průčelím sakristie, neprostupuje žádný otvor. Třetím plánem, jižním průčelím lodi, které se pohledově uplatňuje po východní straně presbytáře, neprostupuje žádný otvor. Čtvrtý plán, jižní průčelí věže, které se uplatňuje nad střešní rovinou lodi, je koncipováno shodně s ostatními průčelími s tím rozdílem, že jím neprostupuje zvonový otvor.