dům

Dům se nachází v severozápadní části vsi při západním okraji jejího historického jádra. Zástavba se zde ale rozvíjela dále na západ již v 1. pol. 19. stol., takže je usedlost ze všech stran obklopena rovnoměrně hustou urbanistickou strukturou. Objekt je osazen na rovině, za jeho jižním průčelím však terén již mírně klesá směrem do mělkého údolí, v obci místy zatrubněného, Janovského potoka. Venkovské jednopatrové obytné stavení je vystavěno na půdorysu tvaru L, kryté je polovalbovou střechou. Podél skoro celého západního průčelí je za prvním dílem podstávky přistavěno pultové zádveří a navazující veranda. Přízemní přístavek pokračuje ještě za celou severní fasádou. Dům je zřejmě částečně podsklepen, určitě pod severovýchodním křídlem. Přízemí je patrně celé roubené, kryté vodorovným bedněním, obepnuté podstávkou. Patro je naopak hrázděné. Hrázdění se pohledově uplatňuje na východní straně, od jihu a západu je kryté skládanou břidlicí. Dům je poměrně barevný. Podezdívka je přes kvádry hladce omítnutá, světle šedá. Bednění roubení je tyrkysové, arkáda podstávky a aktivní prvky hrázdění hnědé, břidlicové šablony buď přírodně fialové a šedočerné, nebo barvené bíle, růžově, sytě červeně, tmavočerveně nebo zeleně. Střecha je kryta plechovými dílci natíranými červeně. Je sedlová s polovalbami. Střecha nad křídlem je rovněž sedlová s polovalbou, nižší. Východní střešní plochu otevírá rozměrný vikýř tzv. štičí tlama a též čtvercový světlík nad ní, pro čištění komína za hřebenem. Komínová hlava je z pískovcových kvádrů se zbytky omítky. Tektonické členění fasád je dané užitými konstrukcemi, které se v některých částech pohledově uplatňují, jinde jsou překryté obklady, ať už prkennými nebo břidlicovými. Ke klasicistnímu charakteru podstávky přispívá profilovaná lišta umístěná na sloupcích, evokující hlavici sloupku. Břidlicový obklad části patra a štítů je vyskládán do obrazců, jde o vodorovné řady, lemy a kruhové útvary a jejich výseče. Použity jsou šablony obdélné i šupinové. Hlavní východní dvorní průčelí je včetně zadního křídla šestiosé. Okna mají zpravidla dochovaný fošnový parapet, prostou nebo profilovanou šambránu a jsou novodobá, nedělená. Vstupní dveře ve třetí ose jsou přístupné z venkovní terasy před jižní fasádou křídla. Jsou dvoukřídlé, rámové, s výplněmi ze švarten vyskládaných do čtverce nakoso.