kostel sv. Petra a Pavla

Kostel je nejvýznamnější dominantou města, situován na náměstí; jednolodní s půlkruhově uzavřeným presbytářem a zapuštěnou střední věží. Střecha je sedlová s půlkuželovým ukončením, krytá pálenou krytinou (bobrovka), střecha věže je kryta plechem, natřeným světle zelenou barvou (imitace patinované mědi). Západní průčelí vrcholí hranolovou věží s bání bez lucerny, zakončenou latinským křížem. Trojosému průčelí je představěn mělký rizalit ukončený trojúhelným tympanonem s motivem božího oka. Průčelí je členěno římsami, pilastry, profilovanými šambránami, vzdutými nadokenními římsami a suprafenestrami s jemným dekorem. Okna jsou vysoká, kasulového tvaru. Štít je po stranách zakončen volutami, vedle nichž jsou umístěny sochy sv. Petra a Pavla. Portál osově umístěného hlavního vstupu je klasicistní, s bohatě profilovaným štukovým orámováním. Portály bočních vstupů jsou pravoúhlé s ušima. Všem vstupům jsou představěna schodiště s různým počtem stupňů (kostel je postaven v mírně svažitém terénu). Schodiště jsou kamenná, před bočním vstupem na západním průčelí je schodiště historické, před hlavním vstupem je nově provedené. Schodiště před jižními vstupy jsou zcela překrytá teraccem. Nad hlavním vstupem je umístěn kamenný balkon na volutových konzolách. Sokl je kamenný, neomítaný. Na věži jsou ze všech čtyř stran umístěny ciferníky hodin, na západním průčelí je vysoké žaluziové okno. Obě boční průčelí jsou pětiosá, s okny stejného typu jako na západním průčelí. Jednotlivé osy jsou odděleny zdvojenými pilastry. (dokončení viz. poznámky)