radnice

Obdélná jednopatrová dispozice, krytá sedlovou střechou s pálenou taškovou krytinou (bobrovky). Situována na okraji bývalé krásenské návsi. Na delší straně přistavěna čtvercová lodžie s nástupním schodištěm do patra (17 stupňů), s arkádou v patře s obnovenými sloupy se stylizovanými hlavicemi s volutami, akanty a palmetami. Vstupní portál přízemí pravoúhlý s pískovcovým ostěním s ušima a lištou, v hlavním klenáku datace 1765. Nad ním obdélný světlík, v něm umístěna kovová nápisová deska Městská knihovna. Rovněž lemován pískovcovým ostěním. Pískovcový pravoúhlý portál rovněž v patře lodžie, s ostěním s ušima a lištou, nad ním obdélná pískovcová nápisová deska s textem: ZA VROZENEHO PANA BERNAR/TA Z ZIEROTINA A NA MEZRICZI TOHO/ CZIASV Z IEHO MILOSTI PANA PANA DIE/DICZNEHO PANBVH RACZ DATI JEHO/ MILOSTI DLVHE PANOVANI 1566/. Deska lemována po stranách volutovými křídly. Na přední straně lodžie erb města Krásna. Lodžie klenuta českou plackou, ukončena cibulovou střechou s lucernou a makovicí, krytou měděným plechem. V přední i zadní fasádě prolomena obdélná pravoúhle zakončená okna, se šambranami s ušima, přední strana fasády mírně konvexně vyklenuta, zadní mírně konkávně prohnuta. Přední fasáda dělena kordonovou římsou, zadní fasáda hladká. V krátkých bočních stěnách půlkruhová okénka, v levé nástěnná malba s Archandělem Michaelem. Místnosti a chodba v přízemí klenuty valeně s lunetami, valeně se styčnými lunetami, pruskými klenbami. Oblouky nad okny a vstupy segmentové. Vnitřní schodiště do patra novodobé, v patře trámové stropy a do krovu vestavěna čítárna. Ve střeše prolomena obdélná okna. Sklep uzpůsoben pro provoz čajovny, prostor klenut valeně,kamenné zdivo neomítnuté.