kostel Stětí sv. Jana Křtitele

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele se nachází na nezřetelné návsi v jádru obce naproti hlavní severní straně areálu panského dvora. Je přibližně orientovaný, travnatý terén se lehce sklání k západu směrem k řece Labi. Na severní straně za kostelem spadá přilehlý pozemek ke korytu Těchlovického potoka. Věž kostela se uplatňuje v rámci labského údolí jako orientační bod. Jedná se o podélnou jednolodní stavbu, s odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem podepřeným opěráky. Čtvercová věž je z podstatné části vtažena do obdélného půdorysu lodi na jihozápadním nároží. Západní předsíň je přistavěna v ose průčelí, jižní z boku lodi. Obdélná sakristie se připojuje k severní straně presbytáře. Kostel je zděný, zřejmě kamenné zdivo je kryté hladkou omítkou šedé, do okru vybledlé barvy. Střecha je sedlová, na západním konci vedle věže zvalbená. Nad presbytářem, s námětky, uzavřena půljehlancově, s hrotnicí s korouhvičkou. Jižní rovina střechy je opatřena dvěma volskými oky. Věž má zvonovitou báň s masivnější osmibokou lucernou, nad knoflíkem uzavřenou hrotnicí ve tvaru dvojramenného kříže. Jako krytina jsou užity bobrovky kladené jednoduše. Báň je kryta šedobíle natřeným plechem. Jako vstupní dnes slouží západní průčelí. Jednoprostorová předsíň má v jižním průčelí prolomen hlavní vstup. Otvor s téměř půlkruhovým záklenkem má dvoukřídlou, v úrovni světlíku částečně prosklenou výplň. V západním průčelí jsou dvě neogotická, hrotitým záklenkem ukončená okna se společnou výplní, která má v pohledu z interiéru dvě křídla členěná na velký počet menších čtvercových tabulek. Severní průčelí je nečleněné. Omítky sakristie jsou hladké, plochu dělí pouze sokl a hlavní římsa, na kterou dosedá střecha. Severní (levé boční) průčelí je nesymetricky otevřené dvěma okenními osami se segmentovými záklenky. Dřevěné okenní rámy jsou v případě západního okna vyplněny novodobými geometrickými vitrážemi, ve východním okně je vitráž figurální. Z prvků architektonické výzdoby se zde objevuje opět pouze sokl a hlavní římsa. Hladké omítky jsou na několika místech opadané a při severní stojce západního okenního otvoru odhalují kamenné ostění.