kostel sv. Kříže

Budova kostela stojící na mírném návrší v SV části obce, po levé straně silnice k Trutnovu. Jedná se o klasicistní stavbu z let 1827 - 1831. Vystaven byl na místě dřevěného kostela z roku 1688 a od roku 1855 se stal kostelem farním. Jedná se o jednoduchou stavbu, oreintovanou SV - JZ, s věží na JZ straně, sakristií na severu a trojboce uzavřeným presbytářem. Střecha zvalbená, krytá bobrovkami s výjimkou střechy věže, která je jestanová s velmi mírným sklonem a je krytá plechem červeně natřeným. Oplechování budovy je provedeno v pozinku zatím nenatřeném (střecha je nové, oplechování též). Hlavní (JZ) průčelí kostela : jednoosé, v přízemí vstup dvoukřídlími výplňovými dveřmi v pravoúhlém kamenném protálku. Nad portálkem tympanon nasadající na dvě volutové konzolky, nad ním okno (půlkruhové, parskovitě členěné). Po stranách vstupu bosáž sahající až ke korunní bohatě profilované (v současnosti silně opadané) římse.Nad přízemím vystupuje vlastní těleso věže ze tří stran s hodinovým ciferníkem těsně pod vrcholovou profilovanou římsou. Ze všech čtyř stran má potom věž okenní otvor opatřený dvoudílnou okenicí. SZ strana kostela : Loď je tříosá + jedna osa z kruchty, okna půlkruhová dřevěná, členěná na šest šestitabulkových částí. Fasáda členěna bosovanými lisenovými rámci a profilovanou korunní římsou. Presbytář má v přízemí na JZ I SV strany pravoúhlý pískovcový portálek, dveře původní výplňové, na SZ straně je okno (viz. okna v lodi) SV strana kostela (presbytář) je pětiboký, trojboce zakončený, s korunní římsou, na každé staně jedna okenní osa s výjimkou strany se sakristií a jedné zaslepené osy v místě hlavího oltáře (naznačena pouze nika). Okna opět shodná s okny v lodi. JV strana kostela : = strana SZ bez presbytáře.