evangelický kostel

Jednolodní chrám s polygonálně zakončeným presbytářem tvořeným třemi stranami osmiúhelníku a mohutnou věží v ose uličního průčelí je vybudován na obdélném půdoryse. Hranolová věž představená k hlavnímu v rizalitu předstupujícímu průčelí spočívá na mohutných pilířích. Do všech stran se otvírá arkádami vybíhajícími z krycích desek pilířů a přízedních pilastrů rámujících vstup do objektu. Přízemí věže i kostela spočívající na soklu člení nepravá pásová bosáž. Přízemí chrámové lodě je v uličním průčelí po stranách prolomeno malým vertikálním obdélným oknem. Přízemí dále člení nárožní pilastry, které se v subtilnější podobě i s bosáží opakují také v patře, a to i v nárožích věže. Jednotlivá podlaží jsou oddělena bohatě profilovanou kordonovou římsou. Patro uliční fasády lodě je po stranách prolomeno vertikálními okny s půlkruhovým záklenkem, členěnými vodorovnými příčlemi na tři díly, ve špaletě a se štukovou šambránou nad záklenkem. Věž je v prvním patře prolomena z každé strany rozetou s osmilistou kružbou a motivem rovnoramenného kříže. Kolem rozety jsou v pravidelném rytmu rozmístěny štukové kruhové terče. Na kordonové římse druhého patra nesené kanelovanými konzolkami spočívá směrem do ulice ořímsovaný trojúhelníkový štít se štukovým kalichem stojícím na rozevřené knize uprostřed a nápisem „L.P. 1891“ (letopočet uvádějící přístavbu věže). Druhé patro věže přiléhající ke štítu lodi, který ukončují hranolové ořímsované pilířky s trojúhelníkovými štíty a čučkou ve vrcholu, horizontálně na dvě části člení profilovaná římsa. Spodní část (pod římsou) vyplňují obdélná pole a motiv nárožních pilastrů s kanelovanými konzolkami podpírajícími římsu. Vrchní část (nad římsou) je ze tří stran (kromě západní) prolomena podvojně sdruženými úzkými vertikálními okenními otvory vyplněnými žaluziovými okenicemi. Sdružená okna sjednocuje slepá profilovaná arkáda. Pod ní je umístěn kruhový štukový terč. Fasádu člení motiv několikanásobně odstupňovaných pilastrů. V nárožích jsou umístěny subtilní pilastry s bohatě dekorovanými hlavicemi. Na korunní římse věže spočívá na každé straně trojúhelníkově zakončený ořímsovaný štít s motivem nárožních pilířků s trojúhelníkovými štítky. Ve středu štítu jsou umístěny hodiny v kruhovém poli s profilovanou šambránou. Věž kryje jehlancová střecha. Boční stěny lodi jsou prolomeny trojicí vysokých vertikálních oken členěných rastrem malých obdélných tabulek, s půlkruhovým záklenkem a lícujících s hladkým průčelím. Totožnými okny jsou prolomeny i stěny presbytáře. V nárožích kněžiště jsou umístěny hranolové opěráky. Chrámová loď je zaklenuta pěti poli plackové klenby se spuštěnými pasy členěnými v omítce mělce vpadlými obdélnými poli a vybíhajícími z krycích desek podvojně sdružených pilastrů. V presbytáři zvýšeném dvěma stupni, odděleném výrazným vítězným obloukem s nápisem „A aj, já s vámi jsem po všecky dny až do skonání světa. Amen. Mat 28, 20“ a zaklenutým plackovou klenbou se meziklenební pasy vybíhající z přízedních pilastrů stýkají v ose vítězného oblouku, a vytváří tak v klenbě nad okny presbytáře lunetové výseče. Okna interiéru jsou osazena ve špaletách se segmentovým záklenkem. Jižní stěna lodi je ve čtvrtém klenebním poli prolomena vstupem s vodorovným nadpražím, který vede do průjezdu fary. Chrámová předsíň je od lodi oddělena třemi segmentovými, z horní části prosklenými arkádami sklenutými na dva sloupky. Kruchtu nad nartexem nesou dva mohutné sloupy, na něž je sklenuto šest obdélných polí plackové klenby oddělené meziklenebními oblouky. V severovýchodním nárožní předsíně je umístěno točité kamenné schodiště s dekorativním litinovým zábradlím vedoucí na kruchtu. Severní stěna předsíně je v této části prolomena vstupem s vodorovným nadpražím do průjezdu bývalé evangelické školy. Ke vstupu a schodišti vedou dva stupně a podesta s balustrádou na západní straně. Kruchta s varhanami je zaklenuta zčásti pátým polem plackové klenby lodě, které je klenebním pasem odděleno od následujících tří klenebních polí plackové klenby sklenuté na dva mohutné sloupy na soklech. Kostel kryje valbová střecha s původní konstrukcí tesaného krovu. Nad valbou a jehlancovou střechou presbytáře je plech, jinak Francouzská 14.