kostel sv. Bartoloměje

Kostel je jednolodní, zděný, orientovaný, na obdélném půdorysu s polygonálním presbytářem a se dvěma sakristiemi - při jižním a severním průčelí presbytáře. Západní průčelí člení lizénové rámy, jeho střední část vystupuje v mírném rizalitu. Uprostřed fasády je kamenný vstupní portál se zvýrazněným vnějším okrajem, ušima a kapkami. Portál stojí na kamenném prahu, který má ozdobně zakončenou horní vnější hranu. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, každé křídlo má dvě obdélné výplně. V místě styku obou křídel je dřevěný sloupek s vyřezávanou hlavicí, na pravém křídle mají dveře kovanou kliku a krytku otvoru pro klíč. Kromě vstupu je dnes západní průčelí kostela bez otvorů, nad vstupem je zazděné okno, ukončené segmentovým obloukem. Nad profilovanou hlavní římsou, obíhající celý kostel, se zvedá štítový nástavec s dovnitř vybranými boky. Vrcholí trojúhelným frontonem, lemovaným římsou. V dolní části štítu je na každé straně hranolový sloupek, na němž stojí jehlanec, uprostřed štítu je vysoká nika, dnes prázdná. Ve vrcholu frontonu je umístěn subtilní kovový kříž, jehož svislé břevno je nahoře zakončeno motivem slunce. Jižní průčelí má v dolní části sokl, který obíhá celý kostel kromě západního průčelí (v době popisu kostela se západní průčelí opravovalo; je možné, že sokl zde bude v rámci opravy nově zhotoven). Loď opět člení lizénové rámy, svislá lizéna je u obou nároží zdvojená. Loď je trojosá, v každé ose je obdélné, segmentem ukončené okno ve špaletě, bíle orámované. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, poutcem rozdělená na tři části – vždy po čtyřech tabulkách. Ve střední ose lodi je ještě vstup, přístupný po třech schodech. Jsou to dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce – stejné, jako dveře v západním průčelí (až na kliku, která je zde jednodušší). Také kamenný portál je stejný, jako v západním průčelí. Presbytář je vysoký stejně jako loď, avšak užší. V místě styku lodi a presbytáře se ke kostelu napojuje přízemní sakristie. Její západní stěna je bez otvorů, členěná pouze soklem a římsou, oddělující trojúhelný štít. V jižním průčelí je obdélné okno ve špaletě, s kamenným ostěním s ušima. Je dřevěné dvoukřídlé, každé křídlo má rozdělené na osm tabulek. Okno zabezpečuje vnější mříž. Ve východní stěně sakristie je vstup, přístupný po třech schodech, situovaných rovnoběžně s průčelím sakristie. Jde o jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, pobité hřeby, s jednodušší kovanou klikou. Kolem dveří je kamenný portál - opět s ušima a kapkami, spočívající na kamenném prahu s ozdobnou vnější horní hranou. Sakristie má polovalbovou střechu, krytou betonovými taškami. Jižní průčelí presbytáře je dvouosé, členěné - jako celý presbytář - lizénovými rámy. V pravé ose je okno, stejné, jako v jižním průčelí lodi. Členěno je jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi na šest polí. Okno v levé ose je díky střeše sakristie kratší – zhruba o dolní třetinu, křížem je rozděleno na čtyři tabulky. Presbytář má třístěnný závěr, tvořený užšími, šikmo situovanými stěnami a širší - východní - stěnou. Obě úzké stěny závěru člení pouze sokl a lizénový rám, ve východní stěně je ještě okno, ukončené segmentovým obloukem – dnes zazděné. Severní průčelí presbytáře je stejné, jako jižní. V místě napojení lodi na presbytář je i zde sakristie – opět značně podobná svému jižnímu protějšku. Ve východní stěně má okno – stejné, jako v jižním průčelí jižní sakristie. Severní stěna je bez otvorů, stejně jako západní, opět vrcholící trojúhelným štítem. Sakristie má polovalbovou střechu, krytou betonovými taškami. Také severní průčelí lodi je stejné, jako jižní, až na chybějící vstup ve střední ose a nižší sokl. Kostel má sedlovou střechu, krytinou jsou betonové tašky. Na jižní straně je ve střeše lodi jeden výlez na střechu a na severní straně pak dva ve střeše lodi a jeden ve střeše presbytáře. Ve střeše presbytáře je u závěru kostela vsazená šestistěnná oplechovaná zvonička s cibulovou střechou, vrcholící makovicí s kovaným patriarším křížem.