kaple Bolestné Panny Marie

Orientace stavby k severovýchodu. Vstup do kaple z jihozápadu velkými dvoukřídlými dveřmi se segmentem nahoře. Exterier: kaple má mansardovou střechu, nově krytou šindelem a na stranu západní je vstup dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Každé křídlo má 4 kasetové výplně s profily v rámování. Klapačka nehoře je s pseudojónskou hlavicí, klika železná, původní, profilovaná. Nade dveřmi je segment s dřevěnými dekorativními paprsky. Stavba má zaoblená nároží a je na půdorysu 5,25 m do čtverce. Průčelí má kolem vstupu u rohů pilastry, které nesou kládí a trojúhelný rovnoramenný štít. Římsa zdola - výžlabek, deska, pásek, stoupající sima, pásek. Portál kolem dveří je v maltě, ale hlavice kamenné a kamenný profilovaný segment se svorníkem. Klenák nahoře s římsičkou oblounu a v ploše profilovaný znak bez nápisů. Ze západní a východní strany je hladká stěna s oknem na výšku v kamenném ostění. Při vnější straně ostění okna se dvěma pásky a nahoře stlačeným segmentem a rovnými úseky po stranách. Nad kněžištěm kaple na západní straně je postavena zvonová věžička hranolového tvaru se zvukovými okny na západ, východ a sever. Protažená osmiboká cibulová báňka na vrcholu a oplechovaná špice má kouli a nový pozlacený křížek. K východní zdi kaple je napojena zeď ohrazení pivovaru a vrat. Plocha zastavění kaple 48 m. Dějiny: Od dob 30 leté války zde stála dřevěná kaplička. V roce 1680 posvětil opat Tomáš Sartorius kamenný relief v pozadí oltáře. V roce 1701 dal opat Otmar Zinke stavěti zděnou kapli, jež byla v roce 1753 přestavěna a zasvěcena Bolestné Matce Boží. V roce 1791 byl sem dán Krucifix ze zrušeného kostela sv.Kříže v Broumově.