kostel sv. Štěpána

Obdélná zděná orientovaná jednolodní stavba s polygonálním závěrem, na severní straně věž s přístavkem schodiště a sakristie přiléhající k severní straně presbyteria. Kostel zastřešen sedlově, krytinou eternitové šablony, sakristie s pultovou střechou, věž je opatřena bání s lucernou a hrotnicí s dvojramenným křížem, krytinou pozinkový plech. Zdivo hladce omítané, barevnost v kombiaci bílých článků a světle žlutých ploch. Západní průčelí trojosé, zakončené profilovanou římsou a štítem s konkávně vykrojenými křídly a trojúhelným tympanonem. Stěnu průčelí člení lisenové rámy, vycházející z hrubě omítnutého soklu, na tři mělce vpadlá pole. Obě postranní jsou prolomena půlkruhovými nikami uzavřenými konchou, jež je orámována pásovou šambránou s klenákem a patkami a v úrovni záklenku přepásána stejně širokou stuhou, opakující se pod parapetem niky. Střední pole má v ose půlkruhově zakončený vstup s pískovcovým ostěním s lištou, dveře jsou již novodobé- dvoukřídlé, dřevěné, šikmo bedněné. Nad vstupem je okno s půlkruhovým záklenkem, jež má kamenné ostění s lištou a výplň členěnou do kříže a dále ještě na 4x4 tabulky. Hladký vlys pod hlavní římsou je oddělen lištou, římsa má profilaci shora: sima, ústupek, okapnice, obloun mezi dvěma ústupky. Shora je překryta plechem. Soklová část štítu je členěna nárožními kamennými pilířky nesoucími koule a dvěma polopilířky, přecházejícími výše v lisenový rám, lemující střední partii štítu. V ose štítu je kruhové okénko bez výplně, se štukovou profilovanou šambránou. Postranní křídla štítu jsou hladká. Tympanon ve tvaru nízkého trojúhelníka je orámován profilovanou římsou. Ve vrcholu štítu je umístěn kovový křížek. Jižní a severní průčelí jsou členěna opět lisenovými rámy na soklu a římsou. Jižní průčelí je trojosé, severní jednoosé, okna jsou odvozena ze západního průčelí. Presbyterium je pětiboké, s nárožními nízkými opěráky, které jsou po výšce jednou odstupněné s kamennou okapnicí a jsou zakončené kamenným vrchlíkem tvaru pultové stříšky, z níž vybíhá sedlový štítek. Jeho čelní plocha je zdobena mělkou nikou tvaru jeptišky, do níž je vložen prázdný heraldický štítek. Omítky stěn jsou opět hladké, římsa i sokl probíhá z lodi. Nevelká okna jsou umístěna v jižní, jihovýchodní a východní stěně, všechna jsou hrotitá, v hlubokých rozevřených špaletách. Jižní okno má zachováno osekané kamenné ostění s výběhy kružby, jihovýchodní okno nemá ostění viditelné, pouze v omítce má šikmo podseknuté stojky, východní okno má zachované kamenné ostění s kružbou vybíhající jakoby do středního prutu, který však chybí. Kružba má tvar sférického čtyřúhelníku ve vrcholu, vyplněného čtyřlistem (zasklen kruhovými terči do olova) a dvou půlkruhů s trojlistou výplní, zakončujících obě svislé poloviny okna. Sakristie obdélná, hladce omítaná, se soklem. Ve východní stěně zachováno drobné hrotité okénko s profilovaným kamenným ostěním, které tvoří šikmo se rozevírající špaletu, profilace je vyjma půlkruhového výžlabku v okosení značně setřena. V okně je zabudována mříž tvaru svislého plochého prutu, roztepaného do ostnů, který je křížem připevněn k hranolovému prutu. Ostatní stěny jsou bez otvorů, krytinou černý eternit. Věž je čtyřboká zděná stavba, hladké omítky členěné soklem a ukončené profilovanou korunní římsou. Vstup umístěn v ose severního průčelí, v pravoúhlém pískovcovém ostění s lištou, dveře jsou dřevěné, dvoukřídlé, o dvou šikmo skládaných výplních, úchytka i kovaná podložka zámku jsou barokního typu. V 1. a 2. patře tohoto průčelí jsou asymetricky umístěna okénka tvaru svislé štěrbiny, v posledním patře, odděleném pásovým kordonem, vedou do zvonice na všech stranách velká, půlkruhová okna s profilovaným kamenným parapetem a kamennou šambránou s uchy, klenákem a obíhající lištou, v horních rozích s půlkruhovým vykrojením. Okna jsou uzavřena dřevěnými okenicemi, členěnými do kříže, se svislým bedněním. K západní stěně věže přiléhá zděné schodiště, jehož omítané stěny jsou členěny pouze soklem a římsou zjednodušeného profilu (podbrádka, okapnice, obloun). Vstup na schodiště je vtěsnán do rohu na severní straně, má pískovcové obdélné ostění a dřevěné jednokřídlové dveře o čtyřech výplních, osazené zvenčí. Na západní straně pod římsou je ležaté obdélné okénko s ortogonální mříží a dvoutabulkovou výplní.