základní škola Hradební

Soliterně stojící rozsáhlá budova školy je umístěna severně od farního kostela nad městskými hradbami. Patrová budova s hlavním západním devatenáctiosým průčelím, jehož střed tvoří dvoupatrový sedmiosý rizalit. Všechna okna na celé stavbě jsou zaklenuta půlkruhovým záklenkem v dřevěných rámech, dělena po šesti polích, s plechovými parapety. Budova částečně podsklepena. Přízemí je dekorováno bosáží, patra rustikou. Po obvodu stavby probíhá profilovaná kordonová římsa a profilovaná korunní římsa, která v rizalitu tvoří kordonovou římsu mezi prvním a druhým patrem též, ale mimo středního zadního křídla. Rizalit je vertikálně členěn čtyřmi řadami toskánských pilastrů a je završen kompletním kládím nesoucí atiku, osazenou nad třemi středními osami tříbokým frontonem. V přízemí ve středních osách jsou portály s hodnotnými novorenesančními dveřmi. Boční jednopatrová, sedmiosá průčelí jsou řešena obdobně jako hlavní průčelí západní. Zadní, východní průčelí má dvě boční předsazená tříosá křídla a střední, dvoupatrovou, ustupující oddělenou část v obou stranách se dvěma osami, v pravé jsou ve dvou spodních patrech pod půlkruhovým záklenkem slepá. Střední tříosá část s okny ve všech patrech níže položenými, tvoří mělký rizalit ohraničený bosovanými lizénami. Dvorní průčelí je celé členěno rustikou ve vešech patrech. Kamenný sokl obíhá celou stavbu, oblá trnožní římsa západní, jižní a severní průčelí. Budova je řešena na schématu hloubkového dvoutraktu, v krjní a střední části trojtraktu. Střecha je tvořena z valbových polí s velmi malým spádem, krytou pozinkovavaným falcovaným plechem v pásech. Školní dvůr je zčásti zatravněn a zadlážděn. Interiér: Uprostřed v zadním traktu je monumentální trojramenné, novorenesanční schodiště. V předním vestibulu jsou zachovány původní dekorace stropu s figurálními a rostlinnými pásovými motivy. Podlaha vestibulu z kamenných ozdobných dlaždic vytvářejících dekor. Kvádrové sloupy s hlavicemi ve vestibulu i podpírající podesty schodišť. Ostatní prostory jsou výtvarně ochuzeny novodobými úpravami (výměna dveří,odstranění maleb atd.). V prvém i druhém patře jsou menší dispoziční úpravy. Sklepy pod předním traktem mají cihelné klenby.