sušírna ovoce

Přízemní roubená stavba obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou betonovou taškou situovaná pod hřebenem kopce v závětrné pozici. Přístěnek s pultovou střechou ze strany pece je krytý šindelem a překrytý plechem. Část pro přikládání do pece a část pro manipulaci s lískami (lésami) jsou deštěné ve svislém směru. Pec je postavena ze šamotových cihel s vymazávkou z místní jílovité hlíny. Vymazávalo se z vnitřního prostoru pece. Přikládací otvor do pece je velikosti cca 45 x 45cm, nad ním je horizontálně uložena kamenná deska. Roubení je v místě nad přikládacím otvorem pokryto hliněnou omítkou. Komín je nahrazen jen otvorem v pultové střeše. Na protilehlé straně k přikládacímu otvoru je prostor pro manipulaci s lésami, jejichž délka je cca 2m a šířka 80cm a jsou vyrobeny z jasanového dřeva s vyplétáním proutím. V čele lésy jsou vyseknuty římské číslice pro snadnější orientaci při sušení. Lésy se zakládaly do tzv. šuplíků v roubené příčce. Prostor sušírny se utěsňoval mechem s hlínou. Podlahy tvoří rostlý terén.