venkovský dům

Jde o roubený párový (paralelní) dům, karpatského typu, sestávající z obytné části a na ni navazující části s chlévy. Obytná část na obdélném půdoryse, se sedlovou střechou s pultovým vikýřkem, ukrývá vstupní síň s kamennou podlahou, z níž lze vstoupit do mimořádně dochovalé a funkční černé kuchyně se zděným sporákem, železnou plotnou, kamennou a odstavnou plochou, kamennou poličkou a prkennou podlahou. Další dveře ze síně vedou do jizby s dochovanou pecí a kachlovými kamny, prke-nnou podlahou a trámovým stropem, kde je vyryta datace 1859. K jizbě a kuchyni byla v nedávné mi-nulosti přistavěna roubená veranda s pultovou střechou, pokrytou plechem. Patrně z téže doby je i trojdílné okno jizby, uprostřed štítové stěny. Ze síně vedou schůdky na půdu s haMbalkovým krovem, osvtlenou jedním pultovým vikýřkem a otvorem ve tvaru čtyřlistku vepsaného do čtverce, který je vyříznut v trojúhelníkové lomenici, ukončené podlomenicí na předsazených dřevěných sloupcích, opřených do kamenného náspí. Na obytnou část navazují chlévy.