kostel sv. Petra a Pavla

V prostoru původně okrajové části obce, dnes v centru umístěn objekt kostela sv. Petra a Pavla v okrsku bývalého hřbitova obehnaného zdí. Orientovaná jednolodní stavba s původně odsazeným pětibokým presbytářem, později s dostavbou tělesa čtyřboké zvonice a obdélné přízemní sakristie v ose stavby. Hladká fasáda je členěna přízední podnoží v podrovnávce, ve vrcholu pak zakončena fabionovou dekorativní podokapní římsou. Hlavní jednoosé průčelí je prolomeno pravoúhlým vchodem s jednoduchým pravoúhlým ostěním a přístupovou schodišťovou nástupní rampou o třech stupních. Pohledově vpravo od vchodu je na nízkém hranolovém soklu bez profilace umístěna socha sv. Pavla, vlevo pak socha sv. Petra, obě pod kovovou na čele profilovanou segmentově vypnutou stříškou na ramenech. V ose nad vchodem je prolomeno menší oválné tzv. volské okno. Nad korunní římsou vystupuje trojúhelný atikový štít v ploše pročleněn menším oválným oknem. Boční stěny lodi jsou otevřeny ve třech okenních osách širšího rozestupu pravoúhlými okny segmentového zaklenutí, osazených okenními výplněmi pravidelné devítidílné kvadratické osnovy. Na severní straně je ve střední ose prolomen pravoúhlý boční vchod s kamenným ostěním, osazen dvoukřídlou dveřní výplní z masivu. Mírně odsazený presbytář je v bočních fasádách otevřen jedním polem výškově snížených pravoúhlých oken segmentového zaklenutí. Vlastní hmota navazující věže je ve fasádě členěna podloženými lizénovými rámy v nárožích zdvojených. Přízemí je na dvou stranách prolomeno pravoúhlým okenním otvorem s kvadratickou mnohadílnou osnovou základního křížového dělení. Nad nimi je umístěno menší pravoúhlé okno, doplněné na jižní straně dalším menším a pohledově vlevo zapuštěným tělesem válcové schodišťové věžice do prvního patra věže se samostatným pravoúhlým vchodem. V ose nad ním je umístěno menší obdélníkové okno a po stranách v přibližně stejné výši dvě malá štěrbinové okénka, spíše průduchy. Věžice je zakočena nízkým komolým kuželem s pálenou krytinou. Nad prvním patrem věže, odděleném vyloženou profilovanou kordonovou římsou pokračuje úsek zvonicového patra v ploše fasády členěn lizénovými ve spodní části otevřenými rámy. V ploše na čtyřech stranách je patro otevřeno sdruženými úzkými pravoúhlými okny s jednokřídlými pohyblivými dřevěnými žaluziemi, nad nimiž jsou osazeny kruhové ciferníky hodin. Nad korunní římsou je stanová helmice, ve vrcholu ukončená makovicí a patriarším křížem. Přízemní objekt sakristie na čtvercovém půdorysu je v ploše fasády hladký, pouze v závěru členěn rytými liniemi naznačjící lizénu a oddělující atikový štít. Na bočních stranách je v jedné okenní ose prolomeno pravoúhlé okno, osazené jednokřídlou okenní výplní pravidelné mnohadílné kvadratické osnovy s vnitřní křížovou osnovou. V ploše štítové zdi je patrné zaslepené kruhové okno patrně s kovanou výplní. Objekt kostela kryje sled sedlových střech. Vnitřní prostor pokruchtí je sklenuto stájovou klenbou. Dřevěná konstrukce kruchty, nesené dvěma čtyřhrannými pilíři, je přístupná litinovým točitým schodištěm. Vlastní prostor lodi je sklenut třemi poli křížové klenby v patkách dosedající na přízední pilíře s volutovou hlavicí. Závěr presbytáře je pak sklenut jedním polem křížové klenby. Prostora navazujícího podvěží je sklenuta jedním polem placky, prostor sakristie je plochostropý. Kolem kostela se zachovala patrně původní ohradní zeď z lomového kamene. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, omítky, krytina - pálená taška, plech