kostel Nanebevzetí P. Marie

Přibližně v centru obce Jankovice situován kostel Nanebevztetí Panny Marie. Jednolodní orientovaná stavba ondélného půdorysu s mírně odsazeným presbytářem pravoúhlého závěru je doplněna na severní straně přízemním objektem sakristie také obdélného půdorysu. Z hmoty stavby vystupuje v rozsahu zvonicového patra z průčelí čtyřboká věž. Hladká fasáda je členěna přízemní oběžnou podezdívkou, ve vrcholu zakončena korunní mělce profilovanou římsou. Hlavní jednoosá fasáda průčelí je členěna jednotným širokým lizénovým rámcem s vnitřním zúžením pole dvojicí pilastrů. Ve vrcholu je zakončena širokou frontou kladí a trojúhelným nízkým ořímsovaným štítem ve vrcholu. V přízemí středové osy je prolomen pravoúhlý vchod plošně profilovaného kamenného ostění, osazen dvoukřídlou dveřní výplní s deštěním na čele, členěným na zrcadlové rámy s pevným příčníkem a krycí naddveřní stříškou. V ose nad ním je prolomeno půlkruhové okno s protažením ořímsovaným parapetem. Členění průčelní fasády přechízí do úrovně první okenní osy bočních fasád lodi s dvojicemi pravoúhlých obdélných oknech v plošně profilovaných lištových fasádách nad sebou a vsazenou venkovní okenní kovanou mříží kvadratické osnovy. Boční hladké fasády jsou pročleněny vedle krajní osy pak středovou hlavní osou s velkými půlkruhovými termovými okny s dvojicí vnitřních pilířků. Presbytář je na bočních fasádách členěn po jedné ose s jedním půlkruhovým oknem jednotné dřevěné výplně paprskovité osnovy. Na severní straně přiléhá k presbytáři přízemní sakristie, otevřená na východní straně bočním pravoúhlým vchodem s kamenným ostěním, osazeném na líci jednokřídlou plně kovovou konstrukcí a na protilehlé kratší straně prolomena jedním pravoúhlým oknem v plošně profilované lištové šambráně s profilací parapetní návojové římsy. Věž v rozsahu zvonicového patra je plošně členěna lizénovými rámy s úsekem kordonové římsy. Na třech stranách je otevřena velkými pravoúhlými okny půlkruhového záklenku s krychlovými konzolkami a doplněna jednotnými dřevěnými žaluziemi vodorovného laťování, pevné výplně záklenku. Nad okny jsou umístěny kruhové ciferníky věžních hodin, segmentově vypínající profilovanou korunní římsu. Objekt je kryt sedlovou střechu nad závěrem zvalbenou. Sakristie je kryta valbovou střechou, věž pak modifikovanou podobou cibulové báně s latinským křížem ve vrcholu. Hlavní loď je klenuta jedním polem placky mezi dvěma valeně klenutými, kdy patky dosedají na průběžné úseky hlavní římsy. V západní části lodi je při vstupu do kostela hudební kruchta na dvojici zděných pilířů kruhového průřezu rovného podhledu i parapetní zídky. Na loď navazující kněžiště je sklenutojedním polem pruské klenby. Sakristie je sklenuta jedním polem placky. materiál: cihlové zdivo, omítky, kámen - pískovec, krytina - pálená taška, plech