krucifix

Kamenný pamětní kříž umístěn na jednostupňové izolované základně čtvercového půdorysu. Výškově odstupňovaná základna je tvořena trojdílným soklem sestávajícím z pravoúhlé trnože se skosením hran a profilací patky. Trnož přechází v hranolový dřík s vpadlými poli na jednotlivých stranách i v ploše zkosených hran s motivy lomeného oblouku. Na čelní straně je umístěn sekaný majuskulní nápis v ploše liter ploychromovaný ve znění: “Učte se ode mne neboť jsem tichý a pokorný srdcem. Mat.11 29.” Na zadní straně je obdobně vyveden další nápis ve znění: “Nákladem zbožné Anny TRULAJOVÉ a Mikuláše KAŇOVSKÉHO 1/4 lán č.17 1883.” Ve vrcholu je dřík ukončen deskovou hlavicí, na niž dosedá čtyřboký směrem k vrcholu se zúžující pylon se zkosenými hranmi v ploše pročleněný vpadlými poli završených lomeným obloukem. Ve vrcholu je ukončen hlavicí s navazujícm tělesem latinského kříže s korpusem Krista rovného zakončení ramen. Korpus Krista mírně prověšen s pokrčením nohou v kolenou bez vychílení do trany. Výrazná v rysech individualizovaná hlava se mírně přadklání s náklonem k pravému rameni. Bederní rouška se uvázána v uzel na pravém boku s výrazným závěsem. Na horním konci svislého břevna je umístěna nápisová blána s nápisem I N/ R I. rozměry: základna cca 0,8 . 0,8 m, výška cca 3,5 - 4 m materiál: kámen, umělý kámen