krucifix
Zlínský kraj
Komňa
Komňa
Komňa
krucifix

anotace

Kamenný krucifix z roku 1798, situovaný na mezi u cesty za zemědělským družstvem. Na vysokém kónicky tvarovaném podstavci, horizontálně členěném římsami, kříž s korpusem Ukřižovaného.

Vynikající příklad drobné architektury ve stylu selského baroka z konce 18. století.

popis

Na vysokém kónicky tvarovaném podstavci horizontálně členěném římsami kamenný kříž s korpusem Krista a nápisovou blánou. Dolní část podstavce má na čelní straně propadlý rám s ujmutými rohy v horní části a obloukem v části spodní. V rámu ryté kamenické značky a letopočet: E: VI: / JP: 1798. Na zadní straně podstavce špatně čitelný letopočet LP. 1861. Horní část podstavce členěna na všech čtyřech stranách propadlým rámem s nepravidelně obloučkovými okraji. Rám na čelní straně je zdoben reliéfem kalicha s hostií a plastickým křížem. Kristus má pokrčená kolena, natočená napravo, roušku a na k pravému rameni nakloněné hlavě trnovou korunu. Materiál: pískovec, polychromie.