venkovský dům

Dům je přízemní, obdélníkového půdorysu rozměrů 11,20 x 5,70 m, je zastřešený pravidelnou sedlovou střechou s okapovou orientací k hlavní cestě, krytou keramickou taškou. Je postaven ze smíšeného zdiva (pálená cihla, vepřovice, kámen), dispozice je trojdílná. Ve vstupní síni, jizbě a komoře jsou původní dřevěné trámové stropy, černá kuchyně byla zaklenuta cihelnou klenbou. V interiérech jsou částečně dochovány původní výplně otvorů – dřevěné kazetové dveře a dvojitá okna. Komora v zadní části domu je řešena jako dvoupatrová (druhé patro otevřeno podbitím deskami až pod hambálky krovu), což je charakteristické řešení pro danou oblast. Komora je v patře provětrávána dvěma obdélnými otvory situovanými ve štítu domu, v přízemí otvory umístěnými ve vstupní fasádě. Zápraží před vstupem do domu je částečně kryto přesahem střechy. Pozemek, na němž je předzahrádka a zahrada, tvoří důležitou součást venkovského obydlí.