venkovský dům

Jedná se o řadový hliněný obytný dům s hospodářskou částí charakteristický pro slováckou vesnici. Dům je situován na poměrně úzké (9,20 m) parcele v ulici vybíhající od kostela severně směrem k Uherskému Brodu. Zástavba této ulice vznikla až koncem 19.století.Vstup do domu je dřevěnými vrátky ve dvoukřídlových vratech průjezdu na dvůr. Strop nad průjezdem je tvořen tesanými trámy, horní záklop je z volně ložených desek. Obytná část je přístupná úzkou chodbičkou mezi obytnou a hospodářskou částí. Z ní se vstupuje do kuchyně, z ní pak dále do malé obytné místnosti. Obě místnosti jsou zastropeny dřevěným trámovým stropem, horní záklopové desky jsou profilovány. Okna obytné části jsou dvoukřídlová kastlová, ven a dovnitř otvíravá, v horní třetině je ven a dovnitř výklopný nadsvětlík. V jizbě je prkenná podlaha. Omítka dělící příčky je vápenná, ostatní omítky jsou hliněné. Hospodářská část ve dvoře je tvořena třemi místnostmi – pravděpodobně výminek, chlév a kůlna. Strop výminku je z nahrubo tesaných dřevěných trámů, horní záklop je překládaný deskový, podlaha je betonová. Chlév má strop z železných nosníků I se segmentově uloženými cihlami. Posledním prostorem ve dvoře je cihelná kůlna zastřešená pultovou střechou.Ze dvora se příkrými cihelnými schody vstupuje do sklepa, který se nachází pod obytnou částí domu. Stěny sklepa jsou z kamene kladeného do hlíny, strop je tvořen dvěma železnými traverzami, do kterých je vložena cihelná segmentová klenba. Podlaha sklepa je hliněná.Průjezd do dvora a náspa před hospodářskou částí je novodobě vybetonována, plocha dvora je vydlážděna plochými kameny.Obytná část je zastřešena sedlovou střechou orientovanou do ulice okapově, střecha nad hospodářskou částí je rovněž sedlová, krov je tvořen krokvemi bez hambálků. Jako střešní krytina je použita keramická taška.Objekt je výjimečný svým drobným měřítkem a mírou autenticity, kterou dokládá způsob bydlení drobného zemědělce na slovácké vesnici na počátku 20. století. Dendrochronologické datování nosných dřevěných prvků určilo realizaci těchto konstrukcí do let 1924 až 1932. Základy domu jsou kamenné, téměř veškeré zdivo je z nepálených cihel. Jedná se o objekt, který neprošel devastujícími modernizačními zásahy. Tento dům vykazuje řadu intaktně dochovaných stylových detailů. Je v majetku obce, která ho chce v budoucnu využívat v tomto autentickém stavu ke kulturně společenským účelům.