kostel sv. Matouše

Kostel stojí uprostřed bývalého hřbitova ohrazeného neomítanou zdí z pískovcových kvádrů s pseudogotickou branou z 2. pol. 19. století, kde je v JV - koutě vložena jednoduchá zděná márnice s valbovou střechou. Kostel je zděná, jednolodní obdélná orientovaná stavba s oblými rohy a půloválným závěrem, s věží uprostřed západního průčelí. Exterier - fasády člení pískovcový sokl, boční pilastry s nevýraznými hlavicemi tvořenými zalomením římsy a vložené lizénové rámy s ozdobně vykrojenými rohy. Hlavní vstup od západu má pravoúhlý profilovaný portál s reliéfním klenákem a nad ním hladký vlys se supraportou, v jejíž volutově stočené římse je sevřena korunovaná boltcová kartuše s vtesaným nápisem: “Deo / et Beato Mattaeo / eX I[..]eoto restaVrato / eCCLesIa Ista”, s chronogramem 1768. Původní dvoukřídlové dveře mají na výšku 3 ozdobně diagonálně členěné výplně s hřeby a ozdobným kováním. V Z - průčelí nad korunní římsu vystupuje pouze těleso čtyřboké věže se zvonovým patrem otevřeným vysokými okny s půlkruhově zakončeným pískovcovým ostění, členěným patkami a klenákem. Stěnu věže člení opět nárožní lizény a profilovaná hlavní římsa, na níž je posazena plechová báň s lucernou. Ve vrcholu hrotnice kovaný kříž. Stěny lodi i presbytáře mají vysoká půlkruhová okna se štukovými lištovými šambránami s klenáky. V závěru presbyteria je zazděný pravoúhlý portálek a nad ním oválné okénko s lištovou šambránou. Střecha je valbová, s nízkým sedlem u věže, krytina asfaltový šindel. Interier: Obdélný prostor lodi je členěn uprostřed stran a v zaoblených koutech dvojicemi pilastrů se společnými patkami a římsovými hlavicemi, pod nimiž jsou na prstencích zavěšeny rokaje. Redukované úseky kladí zdobené ve spodní části píšťalami, v horní tvary plochých volut, nesou zalamovanou římsu obíhající pod vysokým fabionem plochého stropu. Do fabionu nad pilastry vybíhají ploché, zužující se pásy a rovina stropu je opět lemována římsou. Okna, široce rozevřená do interieru, mají profilované šambrány a vrstvené klenáky a jsou vložena do mělkých vpadlých polí. Kruchta je podklenuta polovinou neckové klenby s trojbokou výsečí nad hlavním vstupem a s konzolovitými pasy, jimž pak odpovídají pilastry členící parapet. Jednotlivá pole klenby jsou dále zdobena vpadlými rámci s vykrojenými rohy. Parapet kruchty je kromě zmíněných pilastrů a profilované římsy doplněn bohatě modelovanými zdobnými prvky. Na kruchtu vede dvouramenné dřevěné schodiště z JZ - kouta lodi. Prostor kruchty je půlkruhovým pasem rozšířen do patra věže., kde je fabiónový strop. V podvěží je pak předsíň se stlačenou křížovou klenbou. Portál vstupu do lodi je pravoúhlý, barokně profilovaný se slohovými dveřmi. Vítězný oblouk je stlačeně oválný, zdobený páskovým ornamentem a rozetami, v lodi jej obíhá vzdutá římsa vrcholící reliéfním klenákem. Presbyterium je členěno obdobně jako loď, zastropení tvaru silně stlačené kopule má vykrajované ploché zrcadlo, podložené profilovanou římsou. Krov: ležatá stolice s vyřezávanými pásky, doplněný věšadly, zavětrovaný v rovině střechy ondřejskými kříži.