krucifix

Na pastvině nedaleko hlavní komunikace umístěn kovový litinový krucifix na pískovcovém trojdílném soklu sestávající z kruchlové podnože se splávkem, navazujícího hranolového dříku a fabionové vyložené římsy ve vrcholu. Na římsu dosedá profilovaná podnož, opakující přibližně členění soklu. Litinový krucifix sestává ze spodní plošné paty s reliéfem adorujícího anděla podaného klečícího v celé postavě z profilu. Desková pata je ve vrcholu pročleněna v reliéfu dvakrát zalamovanou římsou, lemovanou stužkovými závěsy s uzly. Z paty vyrůstá svislé břevno kříže, zdobené v reliéfu vegetabilním dekorem, nad nímř je umístěna oválná kartuš bez textu, lemovaná opět motivem pásky. Vlastní křížení s jetelovým zakončením ramen je doplněno paprsky. Korpus je prověšen ve tvaru písmene Y s podklesnutýma nohama v kolenou s vybočením vlevo. Výrazná hlava se naklání k pravému rameni. Traktace diagonálních řas záhybů hmoty bederní roušky je uvázána v uzel se závěsem na pravém boku. Nad hlavou na horním konci svislého břevna je nápisová blána s reliéfem písmen I N/ R I. Na zadní straně spodní paty s reliéfem anděla je pohledově vlevo umístěn pravoúhlý křížek. rozměry: základna soklu cca 0,8 . 0,8 m, výška cca 3 m materiál: kámen - pískovec, litina